Az MSZP elnöke nem adja fel

Az MSZP elnöke nem adja fel

Mesterházy AttilaMesterházy AttilaÚjra nyilvános vitára hívta a kormányfőt, a Fidesz-KDNP listavezetőjét a "kormányváltó erők" miniszterelnök-jelöltje szerda esti érdi fórumán.

“Viktor, ne légy gyáva, ülj le vitatkozni!” – szólította fel a miniszterelnököt Mesterházy Attila. A baloldali politikus több mint egyórás beszéde elején azt mondta: Orbán Viktor állítólag a kudarctól akarja megóvni, ezért nem fogadta el a vitára szóló invitálást, de “kár aggódnia”.  

Az MSZP elnöke – emlékeztetve az 1998-as kampány finisére, amikor Orbán Viktor kihívóként követelte az akkori miniszterelnöktől, hogy nyilvánosan vitassák meg az ország dolgait – hangsúlyozta: ugyanazt a jogot kéri magának a “kormányváltó erők” miniszterelnök-jelöltjeként most, amit Orbán Viktor egykor kiharcolt.

Mesterházy Attila élesen bírálta a négy évvel ezelőtti ígéreteiről szerinte megfeledkező Fideszt, illetve a Fidesz vezette kabinetet és a kormányfőt. Azt mondta, akárhogy kereste, nem találta a rivális párt programját – szerinte egyelőre még arról sem döntöttek, kell-e program -, csupán a víziónak is beillő fő üzenet hangzik el mindenütt: a rezsiharc. A legfrissebb programüzenet pedig az: “folytatjuk” – idézte Orbán Viktort a baloldali politikus, és óvta az országot a folytatástól, mert szerinte attól az emberek zömének még rosszabbul menne a sora, mint most. Mesterházy Attila azt mondta, a rezsicsökkentés nem más, mint a Fidesz-kormány elszúrt gazdaságpolitikájának folyománya, hiszen az áremelésekből, illetve a nagy számban bevezetett új adókból befolyt pénzből adtak vissza valamennyit az embereknek.

A “kormányváltó erők” miniszterelnök-jelöltje kemény kritikával illette az általa “közbeszerzéskirálynak” nevezett Simicska Lajost, s rajta keresztül azt a gyakorlatot, amelynek lényege: ha a pályázni készülő vállalkozók megtudják, hogy Simicska valamelyik cége is indul egy tenderen, akkor inkább visszalépnek.

“Állami szintre emelt korrupció, személyre szabott törvények, erőfölénnyel elvett magán- és vállalkozói tulajdon, a földek és trafikok ellopása, haveri körnek való átjátszása” – sorolta a baloldali összefogás, illetve saját érveit Mesterházy annak alátámasztásául, miért kell ennek a hatalomnak mennie.

Szerinte mennie kellene egyebek mellett az euróárfolyam elrugaszkodása miatt is. A politikus utalt arra, amikor az MSZP kormányzása idején 23 napon át 300 forintot kellett adni egy euróért, az akkor ellenzékben lévő Fidesz, illetve Navracsics Tibor frakcióvezető olyan bizalomvesztésnek nevezte ezt a tényt, amely miatt egy kabinetnek távoznia kell. Most mintha megfeledkeznének akkori kijelentésükről – tette hozzá.

Mesterházy Attila a nagyobbik kormánypárt be nem váltott ígéreteit, illetve negatív teljesítményének bizonyítékait sorolva azt mondta: az államadósság 18 éves csúcson van, a “magas foglalkoztatottság” mögött valójában a 200 ezer közmunkással és a kényszerűségből külföldön dolgozó magyarokkal “feldúsított” adatok állnak, az EU-statisztikák szerint minden harmadik ember szegény, s legalább ennyi éhezik. Kijelentette, hatvan éve nem volt ilyen rossz az ország szociális helyzete, mint most, miközben az oktatásból és az egészségügyből – az ígéretek ellenére – nagyon sok pénzt vettek ki.

Mesterházy Attila a “kormányváltó erők” terveiről is beszélt. Egyebek között azt ígérte, hogy öt társadalmi csoport mindenképp nyerni fog, ha leváltják a jelenlegi hatalmat. A rokkantnyugdíjasok visszakapják nyugdíjas státusukat, rugalmassá válik a nyugdíjba vonulás, 250 ezer valódi munkahely létesül, 100 ezer forintra nő a minimálbér, csökkennek a mikrovállalkozások terhei, s kevesebbe kerülnek majd az alapvető élelmiszerek. Rövidülnek a kórházi várólisták és teljes egészében megszűnik a gyermekéhezés – tette hozzá. Mindehhez az kell, hogy az emberek menjenek el szavazni, s voksuk leadásánál induljanak ki az elmúlt négy évben szerzett személyes tapasztalataikból – hangoztatta.

A fórumon felszólaló Tóbiás József, az MSZP Pest megyei elnöke azt mondta: “nem lehet bezárni a világot egy kalitkába”. Dorosz Dávid, a baloldali összefogás térségbeli országgyűlési képviselőjelöltje úgy fogalmazott: még 18 nap kell, hogy béke legyen, s hogy ne Orbán Viktor mondja meg, ki a magyar.