"Még győzhetünk"

"Még győzhetünk"

Gyurcsány FerencGyurcsány Ferenc (archív)Nem múlt el a remény, hogy győzhetünk, de nagyobb a kormánypártok esélye, az általam vártnál alacsonyabb részvételi adatok mellett. Ezt mondta Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke vasárnap este pártja eredményváró központjában, újságírók előtt nyilatkozva.

Gyurcsány Ferenc  hangsúlyozta, hogy a DK-nak négy-öt olyan képviselőjelöltje volt, aki inkább nyerhető körzetben indult, egyikük sem nagyon biztos körzetben. “Lehet eső, lehet hó. Ha országosan jó az eredményünk, akkor akár mindegyikük befuthat” – tette hozzá.

“Nagyon sok minden történt, ami miatt ezernyi jogorvoslat lesz. Ez a választás nem volt szabad és nem volt tisztességes. A választási törvény és a politikai helyzet elvette a szabadság legfontosabb alapját, hogy a választók egyenlő feltételekkel, szabadon juthassanak hozzá a különböző alternatívákat megtestesítő információkhoz. Bizonyos értelemben nem tartom legitimnek a választást, azért vettünk részt rajta mégis, mert harc nélkül nem lehet feladni saját országunkat. Másként kell kifejezni a véleményünket a választásról, ha győztünk, mint akkor, ha veszítettünk” – fejtette ki a pártelnök.

Gyurcsány Ferenc azt mondta, nagyon csodálkozna, ha a választás végeredménye visszaigazolná a 19 órakor közzétett közvélemény-kutatási eredményeket. Úgy vélte, ha győznek, a helyzet világos: Mesterházy Attila, a baloldali összefogás miniszterelnök-jelöltje elkezdi a konzultációkat. “Ha veszítünk, mindenkinek azt mondanám, aludjon rá egy pár napot, ne kapkodjon, gondolja végig, mi az, amit az elmúlt négy évben jól csinált, mi az, amit nem. Nem kell sietni, mert lesz még néhány évünk, remélem nem négy, áttekinteni, miként lehet ezt jobban csinálni. Nyugalmat javaslok és megfontoltságot. Őrülten szeretem az országomat, hazafi vagyok, mást gondolok róla, mint a jelenlegi jobboldal” – szögezte le. Szerinte nagy baj lenne, ha a győztes kétharmadot szerezne, mert nem jó az az ország, amelyben bárki úgy gondolja, hogy a kétharmad matematikai többség és felhatalmazás. “A Fidesz nem úgy alkalmazta a kétharmadot, hogy megállapodott volna az ellenzékkel a legfontosabb kérdésekben, ezért a Fideszét csalárd kétharmadnak gondolom. Nem akarunk pártállamot, az a demokrácia végét jelenti, mint ahogy szerintem megszűnt a demokrácia és a jogállam Magyarországon az elmúlt négy évben”.

Gyurcsány Ferenc úgy látja, hogy az európai parlamenti választásokon, amely listás, arányos voksolás, az ellenzéki összefogás erői külön fognak indulni, az őszi önkormányzati választásokra pedig újra meg kell próbálni együttműködni, országos megállapodást kötni, minél szélesebb körben, még a nyár előtt.

“Nem fogok részt venni egy olyan játékban, hogy ha esetleg most veszítünk, azt keressük, ki volt a hibás. Ez nem visz előre. A baloldal, a szabadelvű világ együttműködésre van kötelezve” – mondta Gyurcsány Ferenc. A pártelnök egy kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, ennek az országnak nem a Simon-ügy árt, hanem ez a kormány, amely elvette az emberek szabadságát.