Több mint húszezren regisztráltak, hosszabb határidő

Több mint húszezren regisztráltak, hosszabb határidő

Április 7-ig már 20 130-an regisztráltak a diplomamentő programra, és mivel naponta több száz regisztrációt kezdeményeznek az érdeklődők, április 14-ig meghosszabbították az előjelentkezést. Ezt közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI érdeklődésére.

A diplomamentő programra azok jelentkezhetnek, akik államvizsgájukat a hazai felsőoktatásban sikeresen teljesítették, és ezt igazolják, s csak a nyelvvizsga hiányzik ahhoz, hogy átvegyék diplomájukat. További feltétel, hogy ne álljanak hallgatói jogviszonyban, és vállalják az államilag elismert nyelvvizsga megszerzését, valamint rendelkezzenek alapfokú nyelvismerettel.

A jelentkezők 72,4 százaléka az angol, 24,5 százaléka a német, 2,1 százaléka pedig a francia nyelvet választotta az NGM tájékoztatása szerint. A tárca hozzáfűzi: az igényfelmérés keretében megjelölhető összes többi nyelv együttes részaránya nem éri el az egy százalékot. A képző intézmények pályázatainak szakmai elbírálása folyamatban van.

A kormány által meghirdetett és az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) által megvalósított diplomamentő programra március 13. óta lehet regisztrálni. Ez még nem minősül jelentkezésnek, az erre vonatkozó pályázati kiírások várhatóan áprilisban jelennek meg.

Az érdeklődők angol, német, és francia kurzusokat közül választhatnak, a tanfolyamok különböző intenzitásúak lesznek 120, 180 vagy 240 órás képzéssel.

A képzésre azok is pályázhatnak, akik előzetesen nem regisztráltak.

Pákozdi Szabolcs, az OFA ügyvezető igazgatójának korábbi tájékoztatása szerint a jelentkezés is elektronikusan zajlik majd és a program 2015. december 31-ig tart, vagyis eddig kell nyelvvizsgát szerezniük a résztvevőknek.