Egyszerűbb lesz az uniós forrásokra pályázni

Egyszerűbb lesz az uniós forrásokra pályázni

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) végzi a MAG Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. feladatainak jelentős részét keddtől. Az intézményrendszer átalakításának célja, hogy hatékonyabb legyen az uniós fejlesztésekkel és pályázatokkal kapcsolatos feladatok ellátása, illetve megvalósuljon az "egyablakos" pályázatkezelési rendszer. A tárca közleménye szerint erről tájékoztatott a cég keddi állománygyűlésén Komoróczki István, az NGM tervezéskoordinációért felelős államtitkára.

A közlemény emlékeztet: a kormány március 25-én elfogadott rendelete alapján a MAG Zrt. tevékenységét április 15-étől három költségvetési szerv vette át. Az Államreform Operatív Program és az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program keretében ellátott feladatokat a Miniszterelnökség, a nem európai uniós fejlesztési források felhasználásához kapcsolódó tevékenységet pedig a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A nemzetgazdasági tárcához a Gazdasági Versenyképesség Operatív Program, a Gazdaságfejlesztés Operatív Program, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap fejlesztései és a kereskedelemfejlesztési beruházások kerültek.

Az április 15-ei állománygyűlésen Komoróczki István államtitkár elmondta: az intézményrendszer átalakítására azért volt szükség, mert a közreműködő szervezetek eddig a hazai közigazgatástól elkülönülten működtek. A változások célja a hatékonyabb és gördülékenyebb feladatellátás, valamint az “egyablakos” pályázatkezelési rendszer megvalósítása.

A kormány bízik abban, hogy a fejlesztéspolitikai intézményrendszer átalakítása elősegíti a gyorsabb döntéshozatalt a 2014-2020 közötti tervezési időszak uniós programjai végrehajtásának minden szintjén – áll a tárca közleményében.

Az NGM emlékeztetett arra is, hogy a 2007-2013-as Gazdaságfejlesztési Operatív Programban több mint 25 000 támogatott projektnek csaknem 1000 milliárd forint uniós támogatást ítéltek oda.

Az átalakított intézményrendszer feladata a következő hét évben a Magyarország rendelkezésére álló 7480 milliárd forintnyi uniós támogatás minél hatékonyabb felhasználása lesz. A 2014-2020 között rendelkezésre álló uniós források 60 százalékát a hazai gazdaságfejlesztésre fordítja az ország. A tervek szerint ősztől lehet pályázni az uniós forrásokra – írta a minisztérium.