Új épületben a szolnoki katolikus óvoda

Új épületben a szolnoki katolikus óvoda

Döntően európai uniós támogatásból, csaknem 200 millió forintos beruházással új egyházi óvoda készült el Szolnokon, a katolikus oktatási központ részeként.

Az Új Széchenyi Terv keretében a pályázó Váci Egyházmegye által fenntartott Mustármag óvoda kapott új épületegyüttest – közölte Kertészné Bokor Zsuzsanna projektmenedzser az MTI-vel.

A 726 négyzetméter nettó alapterületű, akadálymentesített létesítményt az Ártér Építészműterem tervei alapján a Bolax Kft. építette.

Falai között négy csoportszoba, fejlesztő-, nevelői és orvosi szoba, valamint melegítőkonyha kapott helyet. Az épületen energiamegtakarítást szolgáló épületgépészeti és építészeti megoldásokat alkalmaztak, például speciális árnyékolókat, napelemmodulokat, hőszivattyús fűtési rendszert és szürkevíz-hasznosítást alakítottak ki. Utóbbi eljárás lényege, hogy a kevéssé szennyezett, a tusolóból, a fürdőkádból, a mosdókagylóból, szükség esetén a mosógépből származó vizet megfelelő kezelés után WC-öblítésre, kerti öntözésre, valamint tisztításra használják.

A pályázati projekt része óvodai eszközök beszerzése, parkolók kiépítése és egy jól felszerelt játszóudvar kialakítása is. Az óvodások környezetvédelemmel és ökotudatos viselkedéssel kapcsolatos ismereteinek bővítését szolgálja majd az udvari mini tanösvény.

A szentmisével egybekötött ünnepélyes megnyitót április 27-én tartják a telt házzal induló intézményben.