Áprilisban nőtt a beszerzésimenedzser-index értéke

Áprilisban nőtt a beszerzésimenedzser-index értéke

MLBKTA beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított áprilisi értéke 54,6 pont volt, 0,9 százalékponttal magasabb a márciusinál - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) hétfőn az MTI-vel.

A felmérésben megkérdezettek nagyobb hányada márciushoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számolt be. A vizsgált részindexek fele csökkent márciushoz képest, emelkedett ugyanakkor a termelési mennyiség és az új rendelések indexe is. A foglalkoztatottsági index értéke 2013 decemberében még 50,0 pont alatt volt, de az idei első négy havi érték már újbóli növekedésre utal. A korábbi áprilisokkal összevetve az idei érték felülmúlja a hosszú távú átlagot, ami 51,6 pont, és az elmúlt három év 52,1 pontos átlagánál is magasabb. A termelési mennyiség indexe nőtt márciushoz képest, és egy havi szűkülés után a termelt mennyiség emelkedését jelzi már hatodik hónapja. Az új rendelések indexe is emelkedett némileg, ezáltal az új rendelések állománya is magasabb lett, és jóval meghaladja az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, valamint az elmúlt három év átlagát is. A foglalkoztatottsági index 2013-ban május-július között folyamatosan csökkent, majd decemberben is 50,0 pont alatt volt, 2014 januárjától azonban bővülést mutat, és az idei áprilisi érték 2011 után a második legmagasabb.

Az áprilisi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett márciushoz képest, de az ütem némileg lassult. A vásárolt készletek csökkenni kezdtek, három hónapos növekedés után először, de az ütem viszonylag gyenge. A beszerzési mennyiség indexe csökkent márciusi értékéhez képest, de egyúttal a mennyiség további emelkedését jelzi. A beszerzett mennyiség negyedszer növekedett az idei év folyamán. A beszerzési árak enyhe növekedési üteme némileg felgyorsult áprilisban. Ezzel a beszerzési árak az elmúlt ötven hónapban csak egy alkalommal csökkentek. A késztermék-készletek szintje áprilisban alacsonyabb lett. Az index értéke tavaly csak háromszor nőtt, míg idén eddig az első három hónapban a késztermékkészletek emelkedését regisztrálta az MLBKT. A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent márciushoz képest, és a 2013 szeptembertől 2014 márciusig tartó hét hónap bővülés után először jelzi az import mennyiségének újbóli csökkenését. Az exportindex értéke szintén csökkent ugyan az előző hónaphoz képest, de továbbra is 50,0 pont felett maradt. Korábban, 2012 decemberében 42 hónap után 50,0 pont alá került az index, de azt követően 2013 május kivételével folyamatosan bővülést jelzett.

Kapcsolódó cikkek