"Emlékeznünk és tanulnunk kell"

"Emlékeznünk és tanulnunk kell"

Páva ZsoltA baranyai megyeszékhely önkormányzatának közgyűlése csütörtöki, rendkívüli ülésén a holokauszt 70. évfordulója alkalmából írásban deklarálta azon elköteleződését, hogy Pécs városában - és sehol a világban - többé ne fordulhasson elő, hogy valakit vallása, bőrszíne vagy bármely kisebbséghez való tartozása miatt hátrányos megkülönböztetés ér.

A Páva Zsolt fideszes polgármester által jegyzett előterjesztés szerint a város kiáll amellett is, hogy az évszázados hagyományokat tiszteletben tartva és azokat követve Pécs városában valamennyi kisebbség, vallási felekezet, nemzetiség békében őrizhesse és gyakorolhassa kultúráját, örökségét. A városvezető a deklaráció ismertetése előtt emlékeztetett arra, hogy Pécsnek az UNESCO 1998-ban adományozta a Béke városa elismerést. Hozzátette: a díj nemcsak a délszláv válság menekültjeinek nyújtott segítséget jelképezi, hanem azt is, hogy Pécsett évszázadokon keresztül békében élt együtt számos nemzet és felekezet képviselője, az összeköti észak és dél, kelet és nyugat kultúráit, vallási örökségeit. Páva Zsolt azt mondta, erre a békés együttélésre vet árnyékot ugyanakkor a tény, hogy hetven évvel ezelőtt, 1944. májusában a pécsi zsidó lakosságot a sárga csillag viselésére kötelezték. 

“Elvették a zsidók ügyvédi és orvosi praxisait, üzleteiket, megélhetésüket, korlátozták személyi szabadságukat, a gettóba terelték, június 23-án a Lakits-laktanyába szállították, majd július 4-én a pécsi pályaudvaron bevagonírozták őket. A biztos halálba küldtek gyermeket, felnőttet, férfit, nőt, öreget és fiatalt egyaránt” – fogalmazott a polgármester. 
Páva Zsolt szerint nem elegendő, hogy a város folyamatosan lehetőséget teremt az emlékezésre, a holokauszttal kapcsolatos rendezvényeknek enged teret, emlékműveket állít, s a szörnyűségeket bemutató kiállításokat támogat. 
 
“Emlékeznünk és tanulnunk kell nekünk és a jövő nemzedékének” – indokolta a deklaráció határozatba foglalását a városvezető. A megemlékező közgyűlésen részt vett Schönberger András pécsi főrabbi, Goldmann Tamás, a Pécsi Zsidó Hitközség elnöke, valamint Kürti Mihály és Stark András hitközségi alelnök is.

Kapcsolódó cikkek