Ma éjfélig lehet benyújtani az szja-bevallásokat

Ma éjfélig lehet benyújtani az szja-bevallásokat

Ma éjfélkor lejár a személyi jövedelemadó (szja) bevallás benyújtásának és az adó megfizetésének határideje. A kitöltött és aláírt bevallást az előző évekhez hasonlóan a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ügyfélszolgálatain, a postán és az ügyfélkapun keresztül is el lehet juttatni az adóhatósághoz.

Az utolsó beadási napon a NAV, valamint a Magyar Posta is meghosszabbított nyitvatartással várja a kiemelt ügyfélszolgálatoknál, illetve postafiókokban az ügyfeleket. A Magyar Posta Zrt. azt kérte, mindenki időben érkezzen a postahivatalokba, vegye figyelembe a várakozási időt. Ugyanis, ha valaki a bevallási határidő utolsó napján közvetlenül éjfél előtt érkezik, de a küldemény felvételére csak éjfél után kerül sor, a május 21-i dátumot rögzíti a rendszer a postára adás dátumául.

Amennyiben valaki május 20-ig önhibáján kívül nem nyújtja be bevallását, az akadály megszűnése utáni 15 napon belül be kell adnia és igazolni késedelmének okát. Aki ezt nem teszi meg, mulasztási bírságra számíthat.

A bevallás elkészítésekor legcélszerűbb a kitöltő-programot használni, mert azáltal a hibák zöme kiszűrhető. A papír alapú kitöltésnél nem árt ellenőrizni az aláírás meglétét és azt, hogy családi kedvezmény esetén pontosan adták-e meg a gyerekek, eltartottak adatait. Fontos a részletező lapok számának megjelölése is.

Azoknak, akik az utolsó napon szembesülnek azzal, hogy pótlólagos befizetési kötelezettség terheli őket, jó tudniuk, hogy a 150 000 forintot meg nem haladó összegre legfeljebb hat hónapra részletfizetést lehet kérni a bevallásban.