Rekordtermést szüretelhetnek idén az ország cseresznyéskertjében

Rekordtermést szüretelhetnek idén az ország cseresznyéskertjében

A kedvező időjárásnak köszönhetően minőségét és mennyiségét tekintve is átlagon felüli termésre számítanak idén az ország cseresznyéskertjeként is emlegetett Jász-Nagykun-Szolnok megyei Nagykörűben. Ezt közölte a Tisza-parti község polgármestere az MTI-vel.

Veres Nándor elmondta: bár a teljes faállomány alig tizedét kitevő korai fajtáknál a hűvösebb és csapadékosabb május jelentős minőségromlást és értékcsökkenést eredményezett, az ültetvények zömét adó késői, ropogós, germersdorfi cseresznye régen látott mennyiségű, egészséges és a közelmúltban lehullott eső miatt szemméretében is a legjobb éveket idéző termést ígér. A bíztató kilátások oka, hogy az enyhe tél miatt az ültetvények komolyabb károk nélkül vészelték át a hideg évszakot és tavasszal sem volt fagyokkal járó lehűlés a térségben.

Így a virágzás és a terméskötődés egyaránt ideális feltételek között, az átlagosnál bővebb hozamokat előre vetítve zajlott – tette hozzá a vezető, aki szerint a kora tavaszi szárazabb időjárás ugyanakkor nem kedvezett a kártevők, elsősorban is a legnagyobb veszteségekkel fenyegető gombabetegségek kialakulásának, terjedésének.

Veres Nándor jelezte: a körűi cseresznyések máig őrzik az idén szokatlanul korai rügyfakadás óta kialakult, mintegy kéthetes előnyüket a más években ez idő tájt jellemző fejlettségi állapotukhoz képest. Ez pedig a korai fajtáknál már javában tartó betakarítás mellett a későiek esetében is akár egy jövő hónap elején induló szüretet prognosztizál az általában jellemző június 15-20 közötti szezonkezdettel szemben.

A relatív koraiság az értékesítést is segítheti, hiszen megnyújthatja azt a periódust, amikor még a dömpingidőszaknál magasabb árat kapnak a tulajdonosok a termésért – fogalmazott a polgármester. Közölte: az elmúlt évek 300-600 forint közötti felvásárlási árai elegendőek voltak ahhoz, hogy a gazdák több-kevesebb nyereséggel zárják a cseresznyeszezont. Idén is körülbelül 400 forintos kilónkénti átlagár az a határ, amelynél már hasznot hoz egy ültetvény. Rámutatott: ezúttal nem csak a gyümölcs mennyisége és egészségi állapota lehet kiváló, de várhatóan az exportpiacok által igényelt legalább 24 milliméter átmérőjű szemméret teljesítésével sem lesznek gondjaik. Az időben jött eső ugyanis az ideálisnak számító 26-28 milliméterre duzzaszthatja a ropogós cseresznye nagyságát, és ha a következő hetekben nem hull a területen tartós, nagy mennyiségű csapadék, a termés repedésétől sem kell tartani.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Nagykörűben évszázados hagyománya van a cseresznye termesztésének. Petrovay György földbirtokos, nemesítő az 1870-es években létesített itt faiskolát. Utóbb kiderült: a Tisza árteréhez tartozó terület rendkívül kedvező a germersdorfi óriás cseresznyének, ezért számos kisebb-nagyobb ültetvény létesült a településen. Mára szinte nincs olyan ember az alig kétezer lelket számláló községben, aki gazdálkodóként ne került volna kapcsolatba a gyümölccsel. A helység belterületében és határában található Magyarország legnagyobb, mintegy kétszáz hektáros cseresznyése, ahol jellemzően négy-ötféle terem a gyümölcsből. Ráadásul Nagykörű büszkélkedhet az ország egyetlen, több mint félszáz féle cseresznyefát felvonultató cseresznyefajta-gyűjteményével is.