A médiatanács 91,8 millió forinttal támogatja a helyi és körzeti rádiós műsorokat

A médiatanács 91,8 millió forinttal támogatja a helyi és körzeti rádiós műsorokat

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa 34 helyi rádiós hír-, közérdekű szolgáltató, illetve tematikus magazinműsor gyártásához járul hozzá 91,8 millió forinttal a Magyar Média Mecenatúra programon belül. Ezt közölte a szervezet kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint az első fordulóban a szolgáltató magazin kategóriában 15 műsorszám jutott 46 milliós támogatáshoz, 4 tematikus magazinműsor kapott 8,7 millió forintot, helyi vagy körzeti híreket közlő műsorok készítésére pedig 37,1 millió forintot ítélt oda a médiatanács 15 hírműsornak.

A döntés értelmében a Magyar Média Mecenatúra programban támogatott szolgáltatók között található a Civil Rádió, a Korona FM 100, a Klubrádió, a Rádió Dabas, a Lánchíd Rádió, a Rábaköz Rádió, a Mária Rádió, a Klasszik Rádió 92,1, az InfoRádió, a miskolci Csillagpont Rádió, a debreceni Európa Rádió, a Bajai Rádió, a veszprémi Méz Rádió és a pécsi 90,6 Rádió 1, a Nyugat Rádió, a Csaba Rádió. Sikeresen pályázott a 90,9 Jazzy, a paksi Fortuna Rádió, a Magyar Katolikus Rádió, a gyomaendrődi Rádió Sun, a Rádió Szentendre, a Szent István Rádió, a kisvárdai VárFm Rádió valamint a jászberényi TRIÓ-Rádió is.

A támogatott közszolgálati rádióműsorok készítői a vételkörzet eseményeivel foglalkozó, valamint sporthíreket is közlő hírműsorok esetén adásonként legfeljebb 9 ezer forintos támogatáshoz jutnak, a műsorral heti 5 alkalommal kell jelentkezniük egy éven át. A heti vagy napi rendszerességgel jelentkező minimum 30 perces szolgáltató magazinokért és tematikus magazinokért 45-45 ezer forintos támogatásban részesülnek a szolgáltatók, a műsorszámokat szintén egy éven át kell sugározniuk. Az időtartamba beleszámíthatóak a riportok, tudósítások, helyszíni bejelentkezések és stúdióbeszélgetések – írja a médiatanács MTI-hez eljuttatott közleménye.

Mint írják, a médiatanács a közszolgálati hír- és magazinműsorok támogatására kiírt pályázatát a nagy érdeklődésre tekintettel idén is meghirdette, így az év folyamán összesen 300 millió forintra számíthatnak a helyi és körzeti rádiók. Idén még három fordulóban lehet pályázatot benyújtani, biztosítva ezzel az állandó forrást a rádiók számára.

Az NMHH közölte még, hogy a médiatanács a 2011 óta meghirdetett RADIOALLANDO elnevezésű pályázatain a helyi és körzeti rádiók eddig összesen 333 műsorát finanszírozta 933 millió forint értékben. A következő fordulóban megítélhető támogatás összege több mint 75 millió forint.