"Az Együtt kormányzóképes, a leszakadtakat támogató pártként kíván működni"

"Az Együtt kormányzóképes, a leszakadtakat támogató pártként kíván működni"

Szigetvári ViktorSzigetvári Viktor

Az Együtt - A Korszakváltók Pártja kormányzóképes, polgárosodáspárti, a leszakadtak, a rossz helyzetben lévők iránt nagy empátiával viseltető pártként kíván működni - értékelte a párt szombati taggyűlését vasárnapi sajtótájékoztatójukon Szigetvári Viktor. A frissen megválasztott ügyvezető társelnök arról beszélt, mindent megtesznek azért, hogy 2018-ban leváltsák Orbán Viktor miniszterelnököt és jobb országot teremtsenek, és azt sem zárta ki, hogy ha kell, "börtönbe küldik" Polt Péter legfőbb ügyészt.

A politikus azt mondta, ügyvezető társelnöki programjában komoly jelentőséget tulajdonított annak, hogy sikeres, kormányzóképes, a szabadelvűségre, a polgárosodásra és a balközép identitásra egyaránt hangsúlyt helyező pártot hozzanak létre, amely mentes az LMP “elitellenes, kormányzóképtelen populizmusától” és attól is, “ami felé egyes baloldali vetélytársaink tartanak”, hogy újra belecsúsznak a baloldali populizmusba. Az Együtt kormányzóképes, polgárosodáspárti, a leszakadtak, a rossz helyzetben lévők iránt nagy empátiával viseltető pártként kíván működni – jelentette ki. Hozzátette, erre minden alapuk megvan, mert egyszerre rendelkeznek “erős fiatal beágyazottsággal”, polgári támogatottsággal, és azzal a szervezeti erővel, amelyet korábban a Magyar Szolidaritás Mozgalom jelenített meg. Hangsúlyozta, hogy pártjukban bent marad a Szolidaritás, és megerősítik a szövetséget a Párbeszéd Magyarországért párttal. Arra is kitért, hogy a kampány alatt tudatosan leállították a tagfelvételt, de a közeljövőben a velük az elmúlt években együtt dolgozó két-háromezer embert valamint a tagtoborzó kampányuk során jelentkezőket is felveszik. Emellett megalakítják a helyi alapszervezeteket, az év végére választókerületi vezetőik is lesznek, a jövő év első negyedévében pedig tisztújítást tartanak, amelyen megszüntetik a társelnöki rendszert, elnököt és két alelnököt választanak – mondta. Kijelentette, folytatják azt az építkezést, amelyet a nulláról kezdtek. Szavai szerint új ellenzékként, rossz kompromisszumok nélkül mindent meg fognak tenni a 2018-as kormányváltásért. Hangsúlyozta, az a céljuk, hogy Orbán Viktor ne legyen miniszterelnök, de ez önmagában nem ér semmit, mert egy jobb országot kell teremteniük. Úgy fogalmazott: nem Orbán Viktor az ellenfelük, hanem a szegénység, a nyomor és a megosztott magyar politikai közösség. Egy kérdésre válaszolva azt mondta: rossznak gondolja, hogy van egy ügyészi kör, amely “fogva tartja” a magyar igazságszolgáltatást, miközben rengeteg tisztességes ügyész dolgozik azon, hogy rend legyen az országban. Véleménye szerint Polt Péter legfőbb ügyész ma akadálya az igazság kiderítésének, nem az igazságért dolgozik, hanem “Orbán Viktor kiszolgálójaként”. Arra a kérdésre, hogy szerinte akkor börtönbe kell-e zárni a legfőbb ügyészt, azt mondta, hogy “ha bűnt követ el, akkor igen”.

Juhász Péter társelnök a taggyűlésről beszélve közölte, bebizonyították, hogy ez az a párt, amelyik képes felszívni azt az elégedetlen tömeget, amelyik az elmúlt két évtized hibáit elutasítva új politikai kultúra megalkotását szeretné. Elmondta, hogy habár elégedett az elmúlt egy-másfél évvel, ezt az időszakot objektíven nem lehet önmagában sikernek tekinteni. Hozzátette: emellett viszont biztos abban, hogy elültettek olyan magot, amely szárba szökkenhet, és lehetőséget ad arra, hogy az ország visszaforduljon az antidemokratikus útról. Székely Sándor társelnök azt hangsúlyozta, hogy a Magyar Szolidaritás Mozgalom továbbra is együttműködik az Együttel, de lesznek – a párttal egyeztetve – önálló akcióik és vissza fognak térni az utcai politizáláshoz. Szelényi Zsuzsanna elnökségi tag azt mondta, a szombati a vita egyértelművé tette, hogy pártjuk az európai parlamenti kampányban elkezdett, “önálló arculat” megteremtésére fókuszáló politikát akarja folytatni a következő hónapokban is. Szigetvári Viktor egy kérdésre válaszolva közölte: a most semmilyen pozíciót nem vállaló Kónya Péter, korábbi társelnök az Együtt-PM támogatásával jutott be a parlamentbe, és bízik abban – tette hozzá -, hogy a politikus méltó lesz ahhoz a segítséghez, amelyet a szövetségtől és annak aktivistáitól kapott. Arra is kitért, hogy a Szolidaritás elnöke önmaga maga döntött úgy, hogy nem indul semmilyen tisztségért. Kiemelte, hogy a platformokat megszüntették, de minden testületükben vannak a Szolidaritás mozgalomból érkező emberek. “Egyben tartjuk ezt a pártot” – jelentette ki, hozzátéve, Kónya Péternek magának kell tisztáznia a viszonyát ehhez a közösséghez. Megjegyezte, véleménye szerint Kónya Péternek helye van ebben a közösségben. A párt sajtószolgálata szombaton arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az Együtt – A Korszakváltók Pártja Budapesten megtartott taggyűlésén Juhász Péter, Székely Sándor és Szigetvári Viktor személyében három társelnököt választott, az Együtt ügyvezető társelnöke a tagok döntése alapján Szigetvári Viktor lesz. Az új elnökség tagja lett még Berkecz Balázs, Hajdu Nóra, Pápa Levente, Sértő-Radics István, Szalóczi Géza és Szelényi Zsuzsanna. Bajnai Gordon volt kormányfőt, az Együtt-PM szövetség eddigi vezetőjét a tagság az újonnan életre hívott országos politikai tanács elnökévé választotta, amely a közlés szerint a párt belső parlamentjeként működik majd.