Az átalakított közoktatási rendszerrel és nem a személlyel van a probléma

Az átalakított közoktatási rendszerrel és nem a személlyel van a probléma

Hiller IstvánHiller István

A rendszerrel van probléma, nem a személlyel - reagált a szocialista Kunhalmi Ágnes pénteken arra, hogy sajtóhírek szerint távozik a Klebersberg Intézményfenntartó Központ (Klik) vezetője. Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke azon véleményének adott hangot, hogy a felsőoktatás versenyképessége csökken a kancellári rendszert létrehozó törvénymódosítással.

Az Index pénteken azt írta, hogy másfél év után lemondott a Klik elnöke. Marekné Pintér Aranka közös megegyezéssel távozik a közoktatást és középiskolákat is felügyelő intézmény éléről – írták. Kunhalmi Ágnes, az Országgyűlés kulturális bizottságának alelnöke szerint nem elegáns, hogy tönkreteszik a közoktatás teljes rendszerét és aztán találnak egy bűnbakot, Marekné Pintér Arankát, és az egészet ráfogják. Mint mondta, az, hogy a Klik vezetője távozik azt bizonyítja, nem igaz az a kormányzati vélemény, hogy az iskolák államosítása és a Klik létrehozása egy igazi sikersztori, az a közoktatás minden problémáját megoldja. Véleménye szerint nem szabad egy központból irányítani az iskolákat, mert nem lehet megmondani, milyen oktatás kell egy kazincbarcikai vagy egy rózsadombi kisgyereknek. A Klikre nincs szükségünk – folytatta – , de ha a kormány mégis megtartja, akkor azt közelebb kell vinni a gyerekekhez, a szülőkhöz. Hiller István azt mondta, a felsőoktatási törvény módosítása rontja a magyar egyetemek és főiskolák versenyképességét. Az intézmények visszavárták az elvett pénzt, de helyette kancellárt kaptak – közölte, hiányolva a kormány felsőoktatási koncepcióját.

Az ellenzéki politikus szerint a színvonal megtartásához sem elegendő az, hogy 186 milliárdról 123 milliárd forintra csökkentették a felsőoktatás támogatását. Hibásnak tartotta azt az elképzelést, hogy a rektor vezeti az egyetem tudományos tevékenységét, míg a kancellár a pénzügyeket intézi, mivel minden tudományos döntésnek van pénzügyi háttere. Hozzátette, innentől kezdve az intézményekben a tényleges főnök a kancellár, ez a kétfejűség az egyetemek és főiskolák versenyképességét csökkenti. Burány Sándor, az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista elnöke arról beszélt, hogy pártja megszavazta a devizahiteleseket segítő törvényt, de azt csak pici előrelépésnek tartják, mert az nem oldja meg az igazi problémát, a magas forintárfolyamot. Hangsúlyozta, a kormánynak olyan gazdaságpolitikát kell folytatnia, amely erősíti a forintot. Mint mondta, az MSZP határozati javaslatával kiegészülve lehet csak teljes a mentőcsomag. Ismertetése szerint a luxusberuházások helyett háromszázmilliárd forint elkülönítését javasolják, amelyet a kormánynak a devizahitelesek árfolyamveszteségének pótlására kellene fordítania. Hozzátette: egy ingatlanalap létrehozásával pedig egy lízingszerződéssel tulajdonosból bérlővé válhatnának otthonukban a devizahitelesek.