Gazdagodott a Honvédelmi Minisztérium

Gazdagodott a Honvédelmi Minisztérium

Az elmúlt másfél évben több mint 1,4 milliárd forint bevétele származott a Honvédelmi Minisztériumnak (HM) a honvédségi alkalmazásra már használhatatlan, vagyis inkurrens eszközök értékesítéséből. A használaton kívüli ingatlanok eladásából is több tízmilliós bevétele volt a tárcának az elmúlt években, s több jövőbeni ingatlanértékesítését is jóváhagyta már a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Ez derül ki Hende Csaba honvédelmi miniszter írásos válaszaiból, amelyeket csütörtökön a parlament honlapján tettek közzé.

A tárcavezetőnek Demeter Márta szocialista országgyűlési képviselő tett fel írásbeli kérdést az inkurrens honvédségi készletek értékesítéséről. Válaszában Hende Csaba kifejtette: értékesítettek minden olyan inkurrens, illetve selejt vagyonelemet, hulladékot, amely a honvédelmi szervezetek működéséhez “az állománytáblákban, hadinormákban, központi készletezési elvekben meghatározott, valamint a minősített időszaki alkalmazáshoz szükséges tartalékok feletti, illetve a műszaki teljesítőképességét tekintve” eredeti rendeltetésének nem felelt meg, hadihasználatra alkalmatlanná vagy szükségtelenné vált. Mindezekből 2013-ban nettó 648 millió, 2014 első felében (július 10-ig) nettó 775 millió forint bevétele származott a HM-nek a honvédelmi célra feleslegessé minősített különféle ingó vagyonelemek értékesítéséből. Hende Csaba kitért arra is, hogy az idén a tervek szerint értékesítik az üzemképtelen MiG-29 típusú vadászrepülőgépeket, azok tartalékhajtóműveit, földi kiszolgáló berendezéseit.

Demeter Márta, aki az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának is tagja, arra is rákérdezett, hogy a honvédelmi célra feleslegessé nyilvánított ingatlanok értékesítéséből mekkora bevétele volt a tárcának. A miniszter válasza szerint az elmúlt két évben 63 millió forint folyt be ilyen módon a tárcához. 2012-ben 13 millió forint értékben értékesítettek egy veszprémi, egy dabasi, valamint egy pápai ingatlant, 2013-ban pedig egy váci ingatlan tulajdoni hányadát adták el 50 millió forintért. 
Hozzátette továbbá, hogy további hatvan ingatlan jövőbeni (2014-ben, illetve 2015-ben történő) eladásáról született döntés a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. által jóváhagyott eljárási rend szerint. Ezek között van tizenkét fővárosi, szintén tizenkét nagykanizsai, valamint négy kaposvári, három egri, két pécsi, két veszprémi, két bánki, két aszódi, valamint további vidéki ingatlanok. Demeter Mártának a honvédség bezárt raktárbázisaival kapcsolatos kérdésére Hende Csaba azt írta, a káli és a kalocsai ingatlanokról még nem született döntés, így az ingatlanok térítésmentes átadásáról sem, nem folynak egyeztetések, és konkrét megállapodások nem születtek.