Másképpen szavaznak, mint négy éve

Három település választói nem abban a választási rendszerben szavaznak az őszi önkormányzati választáson, mint ahogyan négy éve: kettőn a korábbi úgynevezett egyéni listás rendszer helyett vegyes választási rendszerben - azaz egyéni képviselőre és kompenzációs listára is - voksolnak, egy településen azonban visszatérnek az egyéni listás szavazáshoz.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény szerint más rendszerben szavaznak azok, akik tízezer vagy annál kevesebb lakosú településen élnek, mint a tízezernél több lakosú településen élők. A tízezer vagy annál kevesebb lakosú településen a helyi önkormányzati képviselőket a település választópolgárai egyéni listás (korábban kislistásnak nevezett) választási rendszerben választják meg, amelyben a település egy választókerületet alkot. A tízezernél több lakosú településen és a fővárosi kerületben a képviselők vegyes választási rendszerben – egyéni választókerületben és kompenzációs listán – jutnak mandátumhoz. A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint két olyan település van – a Fejér megyei Gárdony és a Pest megyei Ráckeve -, ahol a választópolgárok négy évvel ezelőtt még egyéni listás rendszerben választották meg a helyi képviselőket, most viszont – mivel a település lakosságszáma meghaladta a tízezret – már vegyes választási rendszerben voksolhatnak. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykállóban azonban éppen ellentétes folyamat ment végbe négy év alatt, a település lakosainak a száma tízezer alá csökkent. Emiatt bár korábban vegyes választási rendszerben voksolhattak az itt élők, most ősszel az egyéni listás rendszerben választanak képviselőket. (Az NVI adatai szerint 2010-ben 8029 választó volt a névjegyzékben, most 7949). 

Az október 12-ei önkormányzati választáson 169 településen választják meg a helyi képviselőket vegyes választási rendszerben, 3008 településen pedig egyéni listás rendszerben, összesen tehát 3177 településen lesz voksolás, ez eggyel több, mint négy éve. Az őszi önkormányzati választáson lép hatályba a köztársasági elnöknek a határozata, amivel önálló településsé nyilvánította a Veszprém megyei Balatonakarattyát.