Most jelentkezzen, ha ösztöndíjat szeretne

Most jelentkezzen, ha ösztöndíjat szeretne

Még két hétig jelentkezhetnek az egészségügyi szakképzésre beiratkozott tanulók az ápolói ösztöndíjakra, amelyek fontos eszközei az egészségügyi szakdolgozói utánpótlás biztosításának. Ezt mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára kedden.

Rétvári Bence közölte, az ösztöndíj szabad felhasználású, így a tanulók maguk dönthetik el, mire fordítják az összeget, mi az, ami leginkább segíti őket egészségügyi szakképesítésük megszerzésében. A program kerete 4,4 milliárd forint, ami 2021-ig várhatóan 3200 egészségügyi hivatást választó tanuló támogatására elegendő a szakképesítés megszerzésében. Az elnyerhető támogatás havi összege nettó 40 000 forintig terjed – tette hozzá.

A felhívás az alábbi 29 egészségügyi szakképesítésre terjed ki: ápoló, audiológiai asszisztens és hallásakusztikus, csecsemő- és gyermekápoló, egészségügyi asszisztens, ergoterapeuta, fizioterápiás asszisztens, fogászati asszisztens fogtechnikus, fogtechnikus gyakornok, gyakorló ápoló, gyakorló csecsemő- és gyermekápoló, gyakorló gyógyszertári asszisztens, gyakorló képi diagnosztikai, nukleáris medicina és sugárterápiás asszisztens, gyakorló klinikai laboratóriumi asszisztens, gyakorló mentőápoló, gyakorló szövettani asszisztens, gyógymasszőr, gyógy- és sportmasszőr, gyógyszertári asszisztens, kardiológiai és angiológiai asszisztens, klinikai fogászati higiénikus, klinikai laboratóriumi szakasszisztens, klinikai neurofiziológiai asszisztens, mentőápoló, ortopédiai műszerész, perioperatív asszisztens, radiográfiai asszisztens, sportmasszőr, szövettani szakasszisztens.

Rétvári Bence kifejtette, az ösztöndíj a teljes tanulmányi időszakra kiterjed, és azok, akik tavaly szeptemberben megkezdték valamelyik szakképesítés megszerzését, visszamenőleg is megkaphatják azt, illetve egy évet meghaladó kurzus esetén a pénz a nyári szünetben is jár.  A pályázatokat első körben 2018. január 15-én éjfélig lehet benyújtani.

Az államtitkár kiemelte azt is, hogy a program keretében a tanulók az ösztöndíj mellett mentori támogatásban is részesülhetnek. Az Emmi olyan országos mentorhálózatot hoz létre, amely segíti az egészségügyi hivatástudat kialakulását. A mentori tevékenység célja a motiválás is – folytatta -, hiszen a szakképzésben való aktív és eredményes részvétel, valamint a megfelelő munkakörben történő elhelyezkedés minden ösztöndíjasnak könnyebb lehet, ha a mentoraik a segítségükre vannak ebben.

A pályázatra jelentkezőknek vállalniuk kell, hogy a szakképesítés megszerzését követően legalább annyi ideig vállalják, hogy valamely hazai közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónál dolgoznak a megszerzett szakképesítésnek megfelelő munkakörben, amennyi ideig az ösztöndíjat kapták. Rétvári Bence hangsúlyozta, hogy az ápolói ösztöndíjprogram mellett a béremelések is növelik az egészségügyi munkakörök megtartó erejét. Mint mondta, 2010 óta folyamatosan, több körben zajlik az egészségügyi dolgozók béremelése, amire a kormány eddig 400 milliárd forintot fordított, és a bérek növekedése idén is folytatódik. 

Az orvosok esetében két év alatt 207 000 forinttal nőtt az alapbér, az ápolók fizetése pedig 2012 és 2019 között megduplázódik. A kormány célja, hogy a béremelés folytatódjon és az egészségügyi dolgozók anyagi megbecsülése tovább nőjön – közölte az államtitkár.