Mesterházy Attila

„Itt az idő a valódi egység megteremtésére”

„Itt az idő a valódi egység megteremtésére”

Mesterházy AttilaMesterházy Attila

A szociáldemokrata pártok hagyományosan vitázók és sokszínűek, az önromboló vitáknak azonban azonnal gátat kell szabni. Ezt írta honlapján Mesterházy Attila, az MSZP elnöke. 

A vasárnap az MTI-hez is eljuttatott közleményben a pártelnök úgy fogalmaz, “a szociáldemokrata pártok hagyományosan vitázóak és sokszínűek. Mégha olykor túlzásba is visszük a vitákat, akkor is csak ekképp alakulhat ki az a politikai irány, amely alkalmas lesz nemcsak Orbán Viktor leváltására, hanem azt követően az ország sikeres vezetésére is.” Úgy fogalmazott, itt az idő a valódi egység megteremtésére. “A valódi egység nem azt jelenti, hogy rázárjuk az ajtót a vitatkozókra, hanem azt, hogy a vitatkozók meg tudnak egyezni egy közös álláspontban, amiért aztán küzdeni, tenni is hajlandók. A valódi egység közös célokat is jelent, ily módon ösztönöz és összekovácsol.”

Mesterházy Attila szerint az MSZP-nek partnerségre is szüksége van. Úgy fogalmazott, az MSZP készen áll az önállóság tiszteletben tartásán alapuló együttműködésre minden demokratikus politikai és érdek-képviseleti szervvel. A demokratikus szövetség építéséhez azonban először a belső partnerség feltételét kell teljesíteni – írta. Ha egymással nem értünk szót, hogyan köthetnénk szövetségeket? – tette fel a kérdést az MSZP elnöke. A valódi egység fair vitakultúrát is jelent, valamint azt is, hogy a vitáknak van végpontjuk és végeredményük, amelyet mindenki elfogad – tette hozzá. “A mi pártunk legyen csak olyan, mint a méhkas, de ne legyen olyan, mint a darázsfészek” – írta Mesterházy Attila. Szerinte olyan helyzetet kell teremteni, amelyben a munkára lehet koncentrálni. “Arra, hogy megmutathassuk az embereknek, van ellenzék, van remény a mostani kiábrándító helyzetben is. Ehhez kell a valódi egység. Mindenki döntse el, hogy ennek része kíván-e lenni. A hezitálás, a taktikázás, az üzengetés ideje lejárt” – fogalmazott a pártelnök.