Ezen is változtatna az MSZP miniszterelnök-jelöltje

Ezen is változtatna az MSZP miniszterelnök-jelöltje

Mesterházy AttilaMesterházy AttilaMagyarország már csak formailag, látszólag köztársaság. Ezt írta Mesterházy Attila, az MSZP elnöke a köztársaság napja alkalmából szombaton kiadott írásában.

“Mára nemcsak az ország elnevezéséből törölték a köztársaságot, hanem megfosztották lényegétől is: attól, hogy a magyarok közösen intézhessék közös ügyeiket. (…) Mára csak emlék maradt a közös nemzeti alkotmány, az erős és független Alkotmánybíróság, az érdemi parlamentáris párbeszéd, ahogyan emlék csak a független igazságszolgáltatás, a szabad közmédia” – írta a baloldali összefogás miniszterelnök-jelöltje, aki szerint Magyarország ma már csak Patyomkin-köztársaság.

Mesterházy Attila szerint az áprilisi parlamenti választáson ugyan a hatalmon lévő jobboldali pártok és az ellenzéki demokraták állnak szemben egymással, de az igazi választóvonal nem a jobb- és baloldali emberek között húzódik, mert ma valójában a köztársaság hívei és ellenségei között folyik küzdelem. “Márpedig mi, akik valljuk és védjük a köztársaság értékeit, többségben vagyunk” – közölte.
    
A Nemzetgyűlés 1946. február elsején hirdette ki a Magyarország államformájáról szóló 1946. évi I. törvénycikket. Február elsejét 2005-ben a kormány a köztársaság emléknapjává tette, és 2006 óta emlékeznek meg róla.