A kormány döntött az új nagyköveti megbízásokról

A kormány döntött az új nagyköveti megbízásokról

Új nagyköveteket nevezett ki, többek portfólióján pedig módosított a kormány a Magyar Közlöny pénteki számában megjelentek szerint.

A határozatok szerint Szabadhegy Péter János vezeti a londoni, Szilas Andrea Cecília a pekingi, Győri Enikő a madridi, Ódor Bálint Dávid az ottawai, Pintér Attila a belgrádi, Keskeny Ernő a kijevi, Kiss Gábor az ankarai, Szijjártó Orsolya a hágai, Breuer Klára Erzsébet a lisszaboni, Jakab Péter Zsolt a bangkoki, Müller Adrien a rigai, Heizer Antal a tiranai, Négyesi József a szarajevói, Barcsi Gyula a Buenos Aires-i, Deák Miklós a Santiago de Chile-i, Ternák Gábor pedig az abujai nagykövetséget. Horváth Zsuzsanna vezeti az ENSZ és a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) mellett működő genfi állandó képviseletet. Az EBESZ és az ENSZ melletti bécsi képviseletet Dán Károly vezeti.

Balla Jánost, aki korábban a római nagykövetséget vezette, Moszkvába helyezik át, Konkoly Norbert korábbi lisszaboni nagykövet pedig a brazíliavárosi képviselet élére kerül. Bus Szilveszter eddigi jakartai nagykövet az új-delhi nagykövetséget vezeti. Perényi János korábbi rabati nagykövet pedig Bécsben látja el Magyarország képviseletét. Csillag Ferencet felmentették a kuvaitvárosi nagykövetség vezetése alól, egyúttal megbízták a rijádi nagykövetség vezetésével. Bayer Mihály korábbi kijevi nagykövet a kuvaitvárosi nagykövetség élén folytathatja a munkát. Varga Koritár Pál eddigi Buenos Aires-i nagykövet pedig ezen túl a mexikóvárosi nagykövetséget vezeti.

Cséfalvay Zoltán látja el az ország képviseletét a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) mellett, miután elődje, Mikola István a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára lett. Kiss Rajmundot és Gosztonyi Krisztinát rendkívüli követté és meghatalmazott miniszterré, Kumin Ferencet és Szalay-Bobrovniczky Kristófot rendkívüli és meghatalmazott nagykövetté nevezték ki.

Forrai Kristóf helsinki nagykövet képviseli Magyarországot ezentúl Észtországban is. Kocsis Sándor, aki a nairobi nagykövetséget vezeti és ellátja Magyarország képviseletét Etiópiában, Ugandában, Dzsibutiban, Tanzániában, ezentúl Burundiban, Ruandában, a Közép-afrikai Köztársaságban és Szomáliában is képviseli az országot. Marton Béla a tripoli nagykövetség vezetése mellett megbízást kapott az ország képviseletére Nigerben.

A határozatok értelmében egyúttal felmentették megbízatása alól Csák János Zoltán londoni, Kusai Sándor Zoltán pekingi, Huszár János tiranai, Sümeghy Gyula hágai, Pandur József szarajevói, Terényi János új-delhi, Szíjjártó Csaba brazíliavárosi, Pordány László ottawai, Íjgyártó István moszkvai, Kállay Miklós rijádi, Tomaj Dénes bangkoki, Nikowitz Oszkár belgrádi, Hóvári János ankarai, Bucsi Szabó Edit madridi, Dobokay Gábor rigai, Szalay-Bobrovniczky Vince bécsi, Dehelánné Dörömbözi Teréz mexikóvárosi és Haupt Erik Edgár tallinni nagykövetet, továbbá Boros Miklós EBESZ-nagykövetet, Dékány András genfi és Csuday Balázs bécsi ENSZ-nagykövetet.

Felmentették Maris Zsoltot is, aki Budapestről látta el az ország képviseletét Nigériában, Ghánában, Dél-Szudánban és Angolában. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter decemberben az Országgyűlés külügyi bizottságának ülésen ismertette: eddig 60 misszióvezetőt cseréltek le, jövő szeptemberig még 14 cserét terveznek.