Beiktatták Fekete Károly tiszántúli református püspököt

Beiktatták Fekete Károly tiszántúli református püspököt

Bölcskei Gusztáv leköszönő püspök (j) megáldja Fekete Károlyt, az egyházkerület új püspökét a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökszentelő közgyűlésén a debreceni Református Nagytemplomban 2015. január 24-én, fotó: Balázs Attila/MTIPüspökszentelő közgyűlést tartott a Tiszántúli Református Egyházkerület közgyűlése szombaton a debreceni Református Nagytemplomban, ahol beiktatták tisztségébe Fekete Károlyt, az egyházkerület új püspökét.

Fekete Károlyt, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektorát, a Református Kollégium igazgatóságának elnökét decemberben választották meg hat évre, a posztot három cikluson át, 18 évig betöltő Bölcskei Gusztáv utódául. Felszentelési igehirdetésében Bölcskei Gusztáv arról beszélt, hogy “a türelmes és a vigasztaló Isten vezet el bennünket a Krisztusban való egyetértésre, ezért tudjuk egymást befogadni”. 

“A püspök olyan, mint a mélytengeri búvár: rettenetes nyomás nehezedik rá és nagyon egyedül tud lenni” – idézte hivatali elődje, néhai Kocsis Elemér tiszántúli püspök szavait utódjának Bölcskei Gusztáv megjegyezve, hogy ebben is számíthat a vigasztaló Isten segítségére.

Fekete Károly ezután letette a püspöki esküt, felöltötte ajándékba kapott új püspöki palástját, majd köszönetet mondott az egyházkerület leköszönő elnökségének, és elődjének, Bölcskei Gusztávnak. Első püspöki igehirdetésében Fekete Károly a Krisztus-csodáról, a feltámadás-hitről beszélt. Az igehirdetést követő püspöki székfoglaló beszédében kiemelte: az istentisztelet megújulása, az igehirdetés méltósága és a lelki feltöltődés segíthet abban, hogy ma vonzóvá tudják tenni az egyház ügyét. Beszélt az egyházi tisztség felelősségteljes viseléséről, s kijelentette: “az egyházban vannak ugyan különböző tisztségek, de ezek nem uralkodásra adattak, hanem szolgálatra, hogy Istennek a világgal való megbékélését munkálják”. “Törvényszerűen léket kap az egyház hajója, ha torzul az egyházban a belső hatalomgyakorlás. Az egyetemes papság tanítását valló protestáns egyházakban is produkálhat kiábrándító jelenségeket a klerikalizálódás és a hierarchizálódás” – magyarázta az új püspök. Hozzátette: “az egyetemes papság elvének fokozott megvalósulását azzal kívánom segíteni, hogy a nem-lelkészi gyülekezeti tagokat, presbitereket partnerekként tekintem”, nemcsak paritásos létszámarányukra nézve, hanem véleményük, súlyuk és tevékenységük tekintetében is. Fekete Károly annak a véleményének adott hangot, hogy “a lelkipásztor totális szerepe előbb-utóbb elnyom minden alulról jövő kezdeményezést a gyülekezetben, és elsorvasztja a gyülekezeti aktivitást”. Ezért az egyszemélyes, mindenes-lelkész vezette gyülekezettől a több szolgálattevős, és a szolgálatot többféle módon végzők közössége felé kell elmozdulnia gyülekezeteinknek – tette hozzá.

Fekete Károly püspöki székfoglaló beszédében bejelentette, a reformáció 500. évfordulójára készülve az egyházkerületben két éves “Hirdesd az Igét!” programot szerveznek, amelynek keretében “változatos formában és műfajokban keresik az igei üzenet átadásának módját és eszközrendszerét”. Hozzátette, régi és új gyülekezeti tagjaik ismeretének felfrissítésére és a hozzájuk tartozni akarók bevezetésére elindítják a református keresztyén öntudatot megerősítő, többszintű, széles tematikájú és összehangolt gyülekezeti felnőttképzési programot, amely a hitkérdésektől az életvezetési kérdésekig segíti a hívek mindennapjait.

Az anyaszentegyház közösségébe való betagolásnak és benne maradásnak legfontosabb eszköze az istentisztelet – jelentette ki a püspök, s reményét fejezte ki, hogy “a Generális Konvent Liturgiai Bizottságában eddig végzett munkánk hamarosan beérik és a Liturgiai Példatár teljes vasárnap délelőtti rendjét elkezdhetjük kipróbálni”.

A Tiszántúli Református Egyházkerület új püspökét köszöntötték a hazai egyházkerületek püspökei, határon túli magyar és nemzetközi református szervezetek vezetői, a testvéregyházak, a kormány és Debrecen képviselői. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a kormány nevében köszöntötte az új tiszántúli püspököt. Felhívta a figyelmét, hogy lássa és láttassa az emberek közösségét, képviselje egyszerre a részt és az egészet, s “legyen a hangja, a szószólója annak a közösségnek, akik ezt az országot a hitükkel, munkájukkal életben tartják”.

A miniszter arra kérte a püspököt, hogy külföldön is láttassa, van ebben az országban, a Kárpát-medencében egy olyan kulturális örökséggel bíró közösség, a magyar reformátusok közössége, amely nélkül szegényebb lenne az ország, az Isten-teremtette világ”. Papp László, Debrecen polgármestere köszöntőjében kifejtette: Debrecen legfontosabb fundamentumai közé tartozik a hit és a vallás, amire építve lehet megmaradni és megerősödni. “Debrecen és a református egyház, mint a test és lélek tartozik össze” – tette hozzá a polgármester. A mintegy három és félórás püspökszentelő közgyűlés és istentisztelet Fekete Károly püspök áldásával fejeződött be a debreceni Református Nagytemplomban.