Az LMP törvényjavaslatot nyújt be a kertészetek érdekében

Az LMP törvényjavaslatot nyújt be a kertészetek érdekében

Az LMP törvényjavaslatot nyújt be azért, hogy a kertészetek vasárnap is nyitva tarthassanak, az ellenzéki párt szerint ugyanis tévedés volt a Fidesz részéről, hogy ezeket a vállalkozásokat is egy kalap alá vette a kiskereskedelem egészével.

Lengyel Szilvia, az ellenzéki párt vidékfejlesztési szakszóvivője és Sallai R. Benedek az LMP országgyűlési képviselője közös, vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: “az érdemi egyeztetés és előkészítés nélkül kierőszakolt” vasárnapi zárva tartás súlyosan veszélyezteti a kertészeti árudákat, szezonális faiskolai árudákat. 

“Bár képviseletükért több szakmai szervezet is kiállt, a kormány ezúttal is figyelmen kívül hagyta a józan érveket, a fideszes többség pedig ismét azelőtt döntött, hogy gondolkozott volna” – jegyezték meg. Hozzátették, a kertészetek forgalmát eleve befolyásolja a szezonális működés, esetükben nem is érvényes a kormány érvelése a vasárnapi pihenőidőről, hiszen a lerakatok többsége december végétől márciusig amúgy is zárva tart. 

“Termékpalettájából adódóan a legtöbb kertészeti áruda alapterülete meghaladja a törvény által meghatározott 200 négyzetmétert, de teljes tévedés ezen az alapon egy kalap alá venni például az élelmiszert, műszaki cikket, ruhát forgalmazó üzletekkel” – olvasható a közleményben. Mint írták, az LMP törvényjavaslatot nyújt be, amely mentesítené a kertészeteket a vasárnapi zárva tartás alól, “ezzel több száz vállalkozás működése, több ezer munkavállaló megélhetése menthető meg”.