Hatvankilenc illegális bevándorlót fogtak

Hatvankilenc határsértőt – köztük tizenkét gyermeket – tartóztattak fel a járőrök Bács-Kiskun megye Szerbiával határos szakaszán szombaton. Erről tájékoztatta a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense vasárnap az MTI-t.

Árvai Edina közlése szerint a kelebiai és a bácsalmási határrendészeti kirendeltség idegenrendészeti eljárást indított 49 koszovói, 3 pakisztáni, 3 afgán és 2 iráni állampolgárral szemben. A 11 csoportban érkező külföldiek magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni, ezért a felnőtteket elfogták, a kíséretükben lévő 12 gyermekkel együtt. A határsértők menekültstátus iránti kérelmet nyújtottak be, ezért átadták őket az illetékességgel rendelkező Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal munkatársainak. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság MTI-hez korábban eljuttatott adatai szerint a szerb-magyar határszakaszon február 7-14. között összesen 938 illegális határsértővel – közöttük 161 gyermek – szemben intézkedtek.

A 777 felnőtt döntő többsége – 683 – koszovói állampolgár volt. A menekültek között 31 afgán, 20 szír, 15 kubai, 9 albán, 7 bangladesi, 3-3 pakisztáni és iráni, 2-2 kubai és palesztin valamint 1-1 szerb és montenegrói illegális határsértő volt. A gyerekek nemzetiségére nem tért ki külön a rendőrségi tájékoztatás, de döntő többségük koszovói szüleivel együtt lépte át a szerb-magyar határt. A rendőrség honlapján közzétett összesített adatok szerint, 2015. január végén és február első hetében az illegális bevándorlás kiugróan magas volt, azóta csökkenő tendenciát mutat.

A közzétett adatok szerint február 4-6. között összesen 4463 illegális bevándorlót tartóztattak fel a magyar határőrizeti szervek, ami egy héttel később, tehát február 11-13. között 1349-re csökkent. Ebben az évben egy napon belül február 6-án fogták el a legtöbb, 1696 illegális bevándorlót. Szintén a rendőrség honlapja ad információt arról, hogy február 7-én 1441, február 14-én 550 határsértőt fogtak el.