Nőtt az idegenforgalom Nyíregyházán

Nőtt az idegenforgalom Nyíregyházán

Az országos átlagot meghaladó mértékben, 7,2 százalékkal nőtt az idegenforgalom a múlt évben Nyíregyházán. Ezt közölte a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely polgármesteri hivatalának sajtófőnöke az MTI-vel.

Parillák Gabriella elmondta: a Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatai alapján országos szinten 5,4 százalékkal növekedett a vendégéjszakák száma, a nyírségi nagyvárosban viszont 7,2 százalék lett a mutató.

A nyíregyházi kereskedelmi szálláshelyeken összesen 170 548 éjszakát töltöttek el a vendégek 2014-ben.

A város idegenforgalmában továbbra is a hazai turisták voltak többségben, a vendégek 70 százaléka közülük került ki. A vendégéjszakák számánál is hasonló, 67,5 százalékos volt az arányuk.

A sajtófőnök hozzátette: a külföldi turisták körében is egyre népszerűbb a szabolcsi megyeszékhely, tavaly 13,9 százalékkal érkeztek többen az egy évvel korábbinál, míg az általuk eltöltött vendégéjszakák száma pedig 18,3 százalékkal nőtt.

A növekvő nyíregyházi idegenforgalomban a turisztikai szakemberek véleménye szerint nagy szerepe van a település üdülőközpontjának, Sóstógyógyfürdőnek, amelyet 2013-ban nyilvánítottak gyógyhellyé.

Az üdülőhelyen három létesítmény, a parkfürdő, a welness és élményfürdő, illetve a fürdőház is megkapta a gyógyfürdő címet.

A sóstógyógyfürdői szík- és termálvíz gyógyító hatása az 1800-as évek elejétől ismert, az ízületi, a reumatológiai, a bőr- és nőgyógyászati betegségek orvosi kezelését segíti.

A múlt évben 111 ezren kaptak gyógykezelést, s a fürdőházban 46 ágyas, háromcsillagos gyógyszálloda is fogadja a vendégeket.

A welness és élményfürdőben most új gyógyászati szárny épül, amely 900 négyzetméteres lesz és tavasz végére készül el, egy 2,1 milliárdos üdülőhelyi fejlesztés keretében. A nyíregyházi önkormányzat beruházásában emellett fejlesztik a sóstógyógyfürdői állatparkot és a múzeumfalut, közpark, illetve tó körüli és revitalizációs sétány épül, valamint bővítik az idegenforgalmi szolgáltatások egységeit.