"A kormány mondjon le a beruházásról!"

"A kormány mondjon le a beruházásról!"

Fodor Gábor, fotó: Kovács Attila/MTI (archív)A Magyar Liberális Párt álláspontja szerint a kormánynak le kell mondania az "egész elhibázott paksi bővítésről".

Fodor Gábor pártelnök pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, ezzel az ország egy óriási politikai és gazdasági tehertől szabadulna meg. Fodor Gábor úgy fogalmazott, az Európai Unió csütörtökön nyilvánosságra hozott döntésével “lényegében blokkolta” a paksi bővítést. Hozzátette, hogy a döntés nem az erőmű felépítését akadályozza meg, de az nem fog tudni működni, ha nem döntenek az üzemanyagok be- illetve elszállításáról, valamint tárolásáról. “Mondhatnánk azt, hogy megtorpedózta az Euratom (…) a paksi bővítést” – mondta. A független képviselő jelezte, hogy pártja a magas költségek és az Oroszország felé való függőség miatt a kezdettől fogva kritizálta a beruházást. Most kiderült, hogy nem az Orbán-kormány, hanem az Európai Bizottság védi Magyarország érdekeit – jelentette ki.

Fodor Gábor szerint a magyar kabinet nem alkalmas a beruházás levezénylésére. A pártelnök arról is beszélt, hogy levelet írt Kövér László házelnöknek: mivel a parlamentben megszűnt a kormánypártok kétharmados többsége, azt kéri, hogy az ellenzéknek adjanak át helyeket azokban a bizottságokban, amelyekben eddig biztosított volt a kormánypárti kétharmad. Csütörtök este a Financial Times című brit üzleti lap, meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt jelentette: az Európai Unió leállította a paksi atomerőmű bővítéséről Oroszországgal kötött 12 milliárd eurós megállapodás végrehajtását.

Kovács Zoltán kormányszóvivő pénteken Budapesten hamisnak és teljesen félrevezetőnek nevezte a lap értesülését. A kormányszóvivő azt mondta, a kormány várakozásai szerint az intenzív egyeztetéseket követően heteken belül véglegesítik a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos üzemanyag-szállításra vonatkozó szerződést, az Euratom észrevételeit figyelembe véve.