Pert indít az LMP

Pert indít az LMP

Szél Bernadett, fotó: Kallos Bea/MTI (archív)Az LMP pert indít a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) ellen annak érdekében, hogy a tárca közölje, kik kaptak diplomata-útlevelet 2010 májusa óta.

Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében jogi lépésüket azzal indokolta, hogy a tárca az LMP közérdekű adatigénylésére válaszul azt állította, nem képes listát adni a diplomata-útlevelekről. A bíróságon derül ki, hogy ez a “tragikomikus” válasz a minisztérium vezetőinek alkalmatlanságát bizonyítja vagy csupán “kétségbeesett, időhúzó védekezésről” van szó – fogalmazott.

Az LMP társelnöke hangsúlyozta, egészen a közelmúltig a bedőlt Quaestor-cégcsoport vezetője is Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztertől kapott diplomata-útlevéllel járhatta a világot, ezért ideje, hogy kiderüljön, kiknek, milyen indokokkal könnyítette meg a nemzetközi mozgását a külügy a keleti nyitás évei alatt. 
Szijjártó Péter március végén beszélt arról, hogy ő hagyta jóvá diplomata-útlevél kiadását Tarsoly Csabának, mert ez könnyítést jelentett az utazásnál az üzletembernek a moszkvai vízumközpont tető alá hozatalát megelőző tárgyalásokon, a dokumentumot azonban március 28-án visszavonta. Több száz ember rendelkezik ilyen útlevéllel Magyarországon – jegyezte meg akkor a miniszter.