"Az igen szavazatok nyertek"

"Az igen szavazatok nyertek"

Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP), a főváros XII. kerületének polgármestere beszél a Normafa helyreállításáról szóló helyi népszavazás eredményét értékelő sajtótájékoztatóján Budapesten, a MOM Sport Uszoda és Sportközpontban 2015. május 17-én, fotó: Marjai János/MTIAz igen szavazatok nyertek a Normafa rendezésével kapcsolatos helyi népszavazáson. Ezt mondta jelentette be Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP), a XII. kerület polgármestere vasárnap este

A kerület vezetőjének tájékoztatása szerint a referendumon 27,6 százalékos volt a részvétel, ezt kiemelkedően jó aránynak nevezte. Hozzátette, az összes szavazat 81 százaléka “igen”, 19 százaléka “nem”. Pokorni Zoltán azt hangsúlyozta, hogy a kerületben élők többsége egyetért az önkormányzat részéről kijelölt rendezéssel, élni kívánnak a törvény adta lehetőséggel és azzal, hogy a kormány kötelezettséget vállalt a finanszírozásra. A több mint 350 hektáros parkerdő rendezése több évet vesz igénybe, de több munkálatot – például a padok, szemetesek, nyilvános WC-k, játszóterek és sétautak rendbetételét – már a következő hetekben megkezdik – tette hozzá.

Szétválasztják a séta- és futópályákat, utóbbiak felületének kiválasztásába ugyancsak bevonják az embereket. A Rege parkban 2×3 méteres mintafelületeket alakítottak ki, a futók értékelhetik, hogy melyiket tartják rokonszenvesnek, de a döntésbe a Magyar Atlétikai Szövetséget és a Magyar Tájékozódási Futó Szövetséget is bevonják. A polgármester szólt arról is, hogy az elmúlt másfél évben néhány kivételtől eltekintve tárgyilagos és korrekt párbeszéd folyt a zöld- és civil szervezetekkel, ellenzéki képviselőkkel, és ennek köszönhető a csaknem konszenzusos javaslat. “A 21. században ezt a politikai metódust kell folytatni” – jelentette ki Pokorni Zoltán, hozzátéve: az emberek azt támogatják, amibe bele tudnak szólni. A jövőben egyre fontosabb lesz, hogy minél inkább bevonjuk az embereket a közügyek eldöntésébe – hangoztatta.

A kerület vezetője megköszönte mások mellett Vincze P. Márton kormánybiztos és Fónagy János államtitkár, a kerület országgyűlési képviselőjének munkáját, továbbá megköszönte, hogy Tüttő Kata, az MSZP és Komáromi Zoltán, az Együtt helyi politikusa is szakmai kérdésként kezelte az ügyet és nem nagypolitikai haszonszerzést láttak az álláspontjuk kialakításában, hanem “volt bátorságuk egy kormánypárti politikus mellé odaállni”. A helyi népszavazás akkor lett volna érvényes, és így kötelező erejű, ha a szavazásra jogosultak – ez esetben mintegy 48 ezer ember – több mint fele szavazott volna. A polgármester azonban már korábban kijelentette: függetlenül attól, hogy hányan mennek el, magukra nézve kötelezőnek tekintik az eredményt.

Kapcsolódó cikkek