"Csúcson a nők foglalkoztatottsága"

"Csúcson a nők foglalkoztatottsága"

Rekordot döntött a nők foglalkoztatottsága, köszönhetően a munkahelyvédelmi akciónak és a gyed extrának. Ezt mondta a Fidesz-frakció szóvivője csütörtökön Budapesten.

Dunai Mónika – a Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkárral közös sajtótájékoztatón – a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adataira hivatkozva jelezte, a nők foglalkoztatási rátája már 57 százalékon áll, ami a legmagasabb érték 1992 óta, amióta ezt az adatot mérik. A frakciószóvivő szavai szerint míg a baloldal kormányzása alatt mindig a gyermeket nevelő családok és a nők húzták a rövidebbet – a nők foglalkoztatása 2009-ben még az 50 százalékot sem érte el -, addig a Fidesz politikájában a család és a gyermek az első. Megjegyezte, hogy a nők foglalkoztatását segítő kormányzati programok ezután is folytatódnak. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a tájékoztatón azt mondta, a gyermeket nevelő vagy gyermekvállalás előtt álló nők esetében kiemelt jelentőségű a foglalkoztatás támogatása, mert segíteni kell őket a munkaerő-piaci hátrányok leküzdésében.

Az intézkedések közül kiemelte a hároméves gyes visszaállítását, a gyed extrát, azaz a gyed és a munka együttes lehetőségét – amelyet jövőre már a gyed elejétől igénybe lehet venni -, valamint a munkahelyvédelmi akciót, amelynek járulékkedvezményét idén márciusban már csaknem 40 ezer ember után vették igénybe a munkáltatók. Novák Katalin hangsúlyozta továbbá a rugalmas munkavállalás és a részmunkaidő támogatását, valamint a bölcsődei férőhelyek számának folyamatos bővítését.