"A BM javaslatai a bevándorlás mértékének korlátozását szolgálják"

"A BM javaslatai a bevándorlás mértékének korlátozását szolgálják"

Gulyás GergelyAz illegális bevándorlással kapcsolatos belügyminisztériumi (BM) javaslatok a bevándorlás mértékének korlátozását maximálisan szolgálják, ezért a Fidesz képviselőcsoportja támogatja az előterjesztett intézkedéseket. Ezt közölte a kormánypárt frakcióvezető-helyettese hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Gulyás Gergely kifejtette, Pintér Sándor belügyminiszter javaslatának egyik fő pontja megakadályozná az ismételt menedékkérők Magyarországon maradását azzal, hogy az ismételten menedékjogot kérőket menekültügyi őrizetben tarthatnák, az eljárás pedig gyorsabban lenne lefolytatható. Indoklásul jelezte, sokan úgy élnek vissza a menekültjogi kérelemmel, hogy az elutasítás után néhány napon belül újra kérelmet nyújtanak be. A BM azt is kezdeményezi a szerb-magyar határzárral kapcsolatban – folytatta a fideszes képviselő -, hogy a határvonaltól számított tízméteres sávon belül közérdekű használati jogi illesse meg a magyar államot.

Továbbá fontosnak nevezte azt a BM-javaslatot is, amely alapján a menedékkérelmet benyújtóknak lehetőségük lenne részt venni a közmunkaprogramban. A politikus nemmel válaszolt az azt firtató kérdésre, hogy a menekültek elveszik-e majd a közmunkások állásait. 
A Fidesz-frakció célja, hogy július 6-ig, a parlamenti ülésszak végéig elfogadják a jogszabály-módosítási javaslatot. Hozzátette, az MSZP-nek a témában tett törvénymódosítási indítványát a Fidesz azért nem támogatja, mert a szocialista frakció “alapállása téves”, bevándorlópárti, “mi pedig úgy gondoljuk, hogy a bevándorlás ilyen mértékben egy nem kívánatos jelenség Magyarországon”. Ilyen mértékben az európai államok nem tudnak sem eltartani, sem integrálni bevándorlókat – mondta Gulyás Gergely. Magyarországi migrációs táborok jövőjét firtató kérdésre a politikus azt mondta, a Fidesz-frakcióban is felmerült az az igény, hogy bár a nemzetközi jogi kötelezettségeknek eleget téve ilyen táboroknak lenniük kell, de ez nem jelenti azt, hogy ezeknek a nagyvárosokban kell működniük.

Az információszabadságról szóló törvény tervezett módosításával kapcsolatos kérdésre Gulyás Gergely azt felelte, az alkotmány világosan rögzíti, mire terjed ki a közérdekű adatok köre, “ebben a körben mindenkinek a jövőben is kell, hogy legyen lehetősége közérdekűadat-igénylésre”. Ugyanakkor több polgármesternek és hivatalvezetőnek az volt a tapasztalata, hogy “az elmúlt időszakban visszaélésszerűen, tömegesen, kifejezetten a munka megnehezítésének szándékával kérnek adatokat” – fejtette ki, hangsúlyozva: meg kell találni azt a “kényes egyensúlyt”, ami a közérdekű adatigényléshez való alkotmányos alapjog és ennek visszaélésszerű gyakorlása között van.