Elítélték az embercsempészeket

A Szegedi Járásbíróság gyorsított eljárásában másfél év, illetve két év négy hónap börtönbüntetéssel sújtott első fokon három szerb és egy montenegrói állampolgárt, akik 36 határsértőt próbáltak meg Röszke közeléből Budapestre és Ausztriába szállítani. Erről tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője csütörtökön az MTI-t.

Szanka Ferenc közölte, a bíróság a vádlottakat vagyoni haszonszerzés végett, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészet bűntettében mondta ki bűnösnek, és a szabadságvesztés mellett öt évre kiutasította Magyarországról.

A vádlottak Szabadkán állapodtak meg megbízóikkal abban, hogy a más embercsempészek által a zöldhatáron átjuttatott határsértőket továbbvisznek Budapestre és Ausztriába. A szállítást a vádlottak részben a saját gépkocsijukkal, részben a megbízók által az autópálya közelében egy benzinkútnál nyitva lerakott járművekkel végezték volna. A rendőrök azonban az autókat a határsértők beszállása után megállították, a gyanúsítottakat – kettőt rövid üldözés után – őrizetbe vették. 
A bíróság döntése a védői és részben az ügyészi fellebbezés miatt nem jogerős.