Önkormányzatokat díjaztak

Nyolc önkormányzatot díjazott családbarát tevékenységéért szombaton a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE).

Családbarát önkormányzat 2015 díjat kapott Alsómocsolád, Budapest XVI. kerülete, Dévaványa, Lábatlan, Mosonmagyaróvár, Szolnok, Tata és Veszprém. A NOE azokat a helyhatóságokat díjazza, amelyek intézkedéseikkel, támogatásaikkal a családos közösségeket erősítik, könnyebbé téve ezzel a gyermeknevelést a hétköznapokban. Az egyesület egyúttal beszámolt a – jegybanki támogatással, a Semmelweis Egyetem munkatársainak bevonásával megvalósult – nagycsaládosok körében végzett szociológiai kutatásuk eredményeiről.

A hatszáz NOE-tagcsaládnál, 1717 ember – szülők és 15 évnél idősebb gyermekek – megkérdezésével végzett felmérésük során igazolódott az a feltevés, hogy a nagyobb családoknak több nehézséggel kell szembenézniük. “Mégis elmondható, hogy a megszólított családok között magas azoknak az aránya, akik tudatos értékválasztás eredményeképpen nevelnek az átlagosnál több gyermeket” – írták közleményükben. 
Összegzésük szerint azokban a családokban, ahol a szülők tudatosan választották a nagycsaládos életformát, az esetek többségében hatékony stratégiát tudtak kidolgozni arra, hogy sikeresen megküzdjenek a nehézségekkel.