Az Együtt nyilvános pályázaton választana

Az Együtt nyilvános pályázaton választana

Az Együtt kedden felszólította a kormányt, hogy nyilvános pályázaton és szakmai szempontokat figyelembe véve válassza ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) új elnökét.

Az ellenzéki párt követelését Pataki Márton, az Együtt elnökségi tagja fogalmazta meg Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

Kiemelte, üdvözlik Vida Ildikó távozását az adóhatóság éléről, hiszen őt alkalmatlannak tartották erre a posztra, ugyanakkor úgy látják, a volt elnök menesztése csupán egy fideszes belharc és nem a korrupció elleni fellépés eredménye.

Pataki Márton szerint ugyanez a belharc állhat a NAV átalakításáról szóló “rémisztő találgatások mögött” is.

Az Együtt ugyanis nem támogatja a vám- és pénzügyőrség kiszervezését a NAV-ből, de ennél is nagyobb problémának tartaná, ha a kormányhivatalokba integrálnák az adóhatóságot. “Ezzel gyakorlatilag megszüntetnék a szakmaiságot”, hiszen így a kormánymegbízott egyedi adóügyekben is adhatna utasításokat – fejtette ki az ellenzéki politikus, aki hozzátette, a Fidesz így méginkább “fegyverként használhatja” a NAV-ot politikai és gazdasági érdekeinek érvényesítéséhez.

Pataki Márton emellett az adózó érdekeivel ellentétesnek nevezte a jogorvoslati lehetőségek tervezett csökkentését, valamint azt, hogy az adóellenőrzések idejét fél évben maximalizálnák. Utóbbival ugyanis éppen a legnagyobb értékben elkövetett, bonyolult ügyeket, például az áfacsalásokat nem tudják majd felderíteni – tette hozzá.