Több mint négyszáz nyugdíjas pedagódus taníthat

Több mint négyszáz nyugdíjas pedagódus taníthat

A 2014/15-ös tanévben 1173, a nyugdíj korhatárt elérő pedagógus esetében érkezett kérelem továbbfoglalkoztatásra, ebből eddig 543 esetben született támogató döntés. Ez derül ki Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkárának egy írásbeli kérdésre adott válaszából. A kérelmek nagy része megbízási szerződéssel, óraadóként történő továbbfoglalkoztatásra vonatkozik.

A parlamenti államtitkár az LMP-s Ikotity István kérdésre az Országgyűlés honlapján közzétett válaszában jelezte: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik)) 2013. január elsejével átvette a korábban önkormányzati fenntartású köznevelési intézmények fenntartói feladatait, ezért csak ettől az időponttól tudják a kért adatokat megadni. A kormány elé döntésre került kérelmeket ismertetve közölte, a 2013/2014-es tanévben 1321 kérelemből 1055-t támogattak, míg a most zárult tanévben 1173 kérelem érkezett és eddig 543 esetben született pozitív döntés. 373 kérelem esetében még nincs válasz – ismertette. 

A Klik fenntartásában töltött két teljes tanévet vizsgálva megállapítható, hogy a benyújtott kérelmek döntő többsége megbízási szerződéssel, óraadóként történő továbbfoglalkoztatásra vonatkozott vagy vonatkozik – mutatott rá Rétvári Bence, aki jelezte: a közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai elvekről szóló kormányhatározat tartalmazza a nyugdíjas pedagógusok továbbfoglalkoztatására irányuló eljárást. A munkáltatói jogkör gyakorlóját döntése meghozatalában a kormány véleménye köti – rögzítette a parlamenti államtitkár. Tájékoztatott arról is, hogy a 2014/2015-ös tanév végén 9234 olyan pedagógus volt a Klik állományában, akik az elkövetkező öt évben töltik be a rájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt. Ez a pedagógusok összlétszámának mintegy 8 százalékát teszi ki.

A Klik folyamatosan tervezi a nyugdíjba vonuló pedagógusok feladatainak további ellátását – közölte az államtitkár. Kormányzati szinten — többek között a nyugdíjba vonuló munkaerő pótlására — jött létre a Klebelsberg Ösztöndíj Program is, amelynek célja a tanári pályát választó egyetemi és főiskolai hallgatók motiválása pedagógusi hivatásuk gyakorlására, a pedagógusképzést követően pedig, álláshely biztosítása valamely, a Klik fenntartásában működő intézményben.