"Fenntartható a magyar gazdasági növekedés"

"Fenntartható a magyar gazdasági növekedés"

Glattfelder BélaA külkereskedelmi többlet első félévi jelentős emelkedése is azt mutatja, hogy a magyar gazdasági növekedés fenntartható. Ezt mondta Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

A külkereskedelem eredményességét tekintve rekordév várható, a kereskedelmi aktívum tavalyi év hasonló időszakához viszonyított növekedése júniusban például 80 százalékos volt, ami példátlan a magyar gazdaságtörténetben – mondta az államtitkár. A vezető exportcikkek az ipari termékek, azon belül is az autógyártás, illetve az ahhoz kapcsolódó elektronika, gépgyártás – tette hozzá.

A dollár euróhoz viszonyított erősödése miatt a dollár-elszámolású piacokon növekedett a magyar gazdaság versenyképessége és ennek köszönhetően emelkedhet az ide irányuló export – mondta az államtitkár.

Az olajár jelentős csökkenése is hozzájárul a javuló magyar gazdasági eredményekhez. Egyrészt az olajimportáló országok kevesebbet költenek olajra, így több pénzük marad más – például magyar – termékek importjára, másrészt Magyarországnak is kevesebbet kell fizetnie az energiahordozó importjáért – fejtette ki Glattfelder Béla.