"Remélem, hogy egyszer a siker nem bűn lesz, hanem erény"

"Remélem, hogy egyszer a siker nem bűn lesz, hanem erény"

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart a Parlamentben, fotó: Máthé Zoltán/MTI (archív)Szeptember 15-ig értékelik a személyi teljesítményeket a kormányban, a jövő hónap közepéig a miniszterelnök minden ezzel kapcsolatos döntést meghoz. Ezt mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten.

A miniszter szokásos sajtótájékoztatóján közölte: a kormány jövő kedden tartja következő ülését, ami augusztus 24-én folytatódik, majd augusztus 25-én – hagyományteremtő jelleggel – kormánykonferenciát tartanak a kormány munkájának értékelésére a Parlamentben. Ez “lényegében egy kibővített kormányülés lesz” – jegyezte meg. Lázár János elmondta, a konferencián a miniszterelnök és meghívott vendégek értékelik a kormány elmúlt egyéves tevékenységét, illetve az elmúlt öt évet.

Az eseményen mások mellett részt vesz Cséfalvay Zoltán OECD-nagykövet, Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora, Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke, Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Matolcsy György, a jegybank elnöke, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter. Az esetleges személyi változásokkal, L. Simon Lászlóval, a Miniszterelnökség államtitkárával kapcsolatos kérdésre a miniszter úgy reagált: “természetesen megtartom” az államtitkárt.
    Lázár János a jövő keddi kormányülés témáiról beszélve közölte: szó lesz a népvándorlási válságról, az építésügy átalakításáról, valamint a nemzeti köznevelési rendszer átalakításának eredményeiről és a további lépésekről. Trócsányi László igazságügyi miniszter beszámol az élelmiszerlánc-felügyeleti díjra és a dohányipari vállalkozások egészségügyi hozzájárulására vonatkozó uniós kötelezettségszegési eljárások ügyéről, ezekben az ügyekben a kormány döntést hoz.

Emellett egyeztetnek az autóhitelesek ügyéről, ugyanis jelenleg kétszázezer embernek van ma Magyarországon autó- és fogyasztási hitele, közülük harmincezer érintettnek jelzáloghitele is van. Trócsányi László tesz majd javaslatot arra, hogy miként tudják megoldani ezt a helyzetet – magyarázta. A miniszter kijelentette, Andy Vajna nemzetbiztonsági átvilágítása lezárult, a kormánybiztossal kapcsolatban nemzetbiztonsági szempontból nem merült fel kockázati tényező. Sajnálatosnak nevezte, hogy Magyarországon Andy Vajna több évtizedes sikeres üzletemberi, gazdasági, filmipari tevékenysége nem volt elegendő ahhoz, hogy jó néhány polgártársa bizalmát megszerezze, szükség volt még a nemzetbiztonsági átvilágítására is – fogalmazott. Hozzátette, reméli, hogy a szokásos magyar irigység nevezésű betegségből egyszer kigyógyul az ország, és a siker nem bűn lesz, hanem erény.

Lázár Jánost kérdezték az ukrán határon cigarettacsempészésbe keveredett határőrökről is. A miniszter elmondta, fokozott figyelemmel követik az ukrán-magyar határon zajló gazdasági tevékenységet. Mint mondta, a rendvédelmi szervek belső elhárítása folyamatosan dolgozik, és nemcsak a csempészet van a vizsgálat fókuszában, hanem a magyar állampolgársági kérelmekkel kapcsolatos bűncselekmények is.

Kapcsolódó cikkek