"Ingyenes tankönyvek és gyermekétkeztetés is segíti az iskolakezdést"

"Ingyenes tankönyvek és gyermekétkeztetés is segíti az iskolakezdést"

Az ingyenes tankönyvellátás és gyermekétkeztetés kiterjesztésével is segíteni kívánja a kormány az idei tanévkezdést. Ezt emelte ki Dunai Mónika, a Fidesz frakció szóvivője szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

Dunai Mónika, utalva arra, hogy három nap múlva 1,2 millió általános iskolás és középiskolás gyermeknek kezdődik meg a 2015/16-os tanév, hangsúlyozta, azon vannak, hogy a szülők elfelejthessék a baloldali kormányok “rémálomszerű” tanévkezdéseit, és hogy ne a kétségbeesés uralja ezekben a hetekben, napokban a családok életét.

Felidézte, hogy két évvel ezelőtt tankönyvreformot vezettek be, megszüntették az égbe szökő tankönyvárakat és felmenő rendszerben elindították az ingyenes tankönyvellátást. Ennek keretében a most induló tanévben az 1,2 millió gyermeknek több mint a fele ingyen kapja meg a tankönyveket. Ez az általános iskolákban az első három évfolyamon 300 ezer gyermeket érint, és rajtuk kívül a nagycsaládosok, a szociálisan rászorulók és a tartósan betegek továbbra is ingyen kaphatják meg a könyveket. Ezáltal 150 ezerrel kapnak többen ingyen tankönyvet, mint 2010 előtt, amikor csaknem ötszázezren juthattak hozzá térítésmentesen a kiadványokhoz. Hozzátette, a kedvezményben nem részesülő szülőket is segítik, ugyanis csak a tankönyvcsomag átvétele után, szeptember 15-ig kell a tankönyvek árát kifizetni.

Dunai Mónika jelezte, a tankönyvek ára a 2013-as szinthez képest mintegy 35 százalékkal csökkent, átlagosan 12 ezer forintot kell majd a tankönyvcsomagokért fizetniük a szülőknek. Kitért arra is: a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők az általános iskola minden évfolyamán jogosultak ingyenes étkezésre. Idén július 1-től ez azokra is vonatkozik, akiket nevelésbe vettek, vagy utógondozói ellátott tanulók. A szóvivő szólt arról is, hogy rajtuk kívül azok a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő tanulók is ingyen étkezhetnek, akiket fogyatékos gyermekeknek nappali ellátást nyújtó intézményben helyeztek el.

Az első nyolc évfolyamon és a középiskolai tanulmányok idején a térítési díjból 50 százalékos kedvezményt kapnak a három vagy többgyermekes családok, a tartósan beteg vagy fogyatékkal élő gyermekek, ha más jogcímen nem részesülnének a kedvezményes ellátásban. Megjegyezte, a bölcsődékben és óvodákban csaknem 350 000 kisgyermeknek indul a nevelési év. Szüleiknek újdonság, hogy a gyermekek nagy többsége, mintegy 90 százaléka ingyen étkezhet, ezzel jelentős segítséget nyújtanak a családoknak. Eddig ebben a kedvezményben 92 ezren részesültek, mostantól ez több mint háromszorosára, 321 ezerre nőhet.

Az ingyenes tankönyvellátáson és gyermekétkeztetési támogatáson túl azzal is segítik a szülőket, hogy már ezen a héten eljutott a jogosultaknak a szeptemberi elején esedékes családi pótlék, gyermekgondozási segély és gyermeknevelési támogatás Dunai Mónika összehasonlításul azt mondta, a baloldali kormányok családellenes politikát folytattak, veszélybe sodorva a családok megélhetését, folyamatos rezsiemeléssel, magas adókkal, devizacsapdával sújtották őket, a tankönyvek ára évről-évre nőtt, a gyermekétkeztetés támogatására pedig fele annyit költöttek, mint a jelenlegi kabinet. Ezzel szemben a mostani kormány a családokat és gyermekeket szeretné támogatni – hangsúlyozta a kormánypárti politikus.