Felmentést kért Rejtő E. Tibor ügyvédje

Felmentést kért Rejtő E. Tibor ügyvédje

Kulcsár Attila bírái előtt, fotó: Sikeradó (archív)Rejtő E. Tibornak, a K&H Bank egykori elnök-vezérigazgatójának ügyvédje bűncselekmény hiányában kérte védence felmentését a bűnsegédként elkövetett sikkasztás vádja alól a Kulcsár-ügyben a Fővárosi Törvényszéken csütörtökön véget ért perbeszédében.

A brókerbotrány 2003-ban pattant ki. A bűnüldöző hatóságok szerint Kulcsár Attila elsőrendű vádlott, 1998 és 2003 között a K and H Bank brókercégének dolgozója, majd középvezetője rendkívül magas hozamokat ígérve, offshore cégeken keresztül, jogosulatlanul forgatta ügyfelek – magánszemélyek és egyes állami vállalatok – pénzét, összességében sokmilliárdos kárt okozva. Néhány napja vádbeszédében az ügyész a többi között arról beszélt, hogy a bűncselekmény-sorozathoz hozzájárult az a védőernyő, amit Rejtő E. Tibor harmadrendű vádlott nyújtott Kulcsárnak. A bank dolgozói tisztában voltak azzal, milyen szívélyes kapcsolatban van Kulcsár a K and H első emberével, így a bróker a bankon belül gyakorlatilag érinthetetlen volt.

Rejtő E. Tibor ügyvédje védőbeszédben csütörtökön a többi közt azt hangsúlyozta, folyosói pletyka, hogy az elsőrendű vádlott a bankvezér jobbkeze volt. A tanúknak erről csak hallomásból szerzett információi voltak. A védő szerint nem igaz, hogy ügyfele védőernyőt biztosított volna Kulcsár bűnös magatartásához. Éppen ellenkezőleg, arra vannak adatok, hogy egy ízben kifakadt, azt mondta, “állami pénzek mennek magánszemélyek számlájára: ez sikkasztás!” Rejtő E. Tibor egyébként is próbálta erősíteni a bank belső ellenőrzését és ennek érdekében felvette a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) gazdaságvédelmi osztályának egykori vezetőjét – közölte az ügyvéd.

Álláspontja szerint a Rejtő E. Tibor elleni vád teljesen megalapozatlan. A védő bűncselekmény hiányában kérte ügyfele felmentését. A korábbi elsőfokú eljárás során 2008-ban a Fővárosi Bíróság, a törvényszék jogelődje felmentette a vádak alól a bankvezetőt, ám az a döntés ne emelkedhetett jogerőre, miután a Fővárosi Ítélőtábla 2010-ben másodfokon megalapozatlanság és eljárási szabálysértések miatt hatályon kívül helyezte az elsőfokú döntést és az eljárás megismétlésére utasította a törvényszéket.

Rejtő E. Tibor a törvényszék engedélyével néhány napja nem vesz részt a tárgyalásokon, miután az elmúlt hónapokban több súlyos orvosi beavatkozást hajtottak végre rajta. Csütörtökön megkezdte védőbeszédét a sokmilliárdos sikkasztással és pénzmosással vádolt Kulcsár Attila ügyvédje, ám ez a perbeszéd várhatóan a következő tárgyaláson fejeződik majd be. Az ügyvéd kriminalisztikai kuriózumnak minősítette az eljárást, és felidézte a tábla megfogalmazását is, amely szerint a Kulcsár-ügy a magyar büntető igazságszolgáltatás állatorvosi lova.

Az eljárást kritizálva a védő szóvá tette, hogy már a nyomozás során kettészakad az ügy. Egyes gyanúsítottakat a rendőrség hallgatott ki, míg másokat az ügyészség. Az ügyvéd szerint a törvény előtti egyenlőség sérült, mikor az ügyészség már az eljárás korai szakaszában “szemezgetett” a gyanúsítottak között, holott ez “nem kívánságműsor”. Kulcsár ügyvédje szerint annak is lehetett némi alapja, hogy sokan úgy érezték, politikai nyomás nehezedett az ügyészségre, hiszen az eljárás egyes adatai, dokumentumai rendre az egyik politikai oldalhoz tartozó újságokhoz szivárogtak ki. A védő megjegyezte azt is: bár vannak ügyek, amelyekben egyes vádlottak érdeke lehet az eljárás elhúzása, a Kulcsár-ügy nem ilyen. Itt egyenesen “lélekölő” a több mint egy évtizede tartó procedúra, a vádlottak a végtelenségig elgyötörtek.

Egy az eljárás kezdetén született gyermek ma már gimnazista – fogalmazott az ügy hosszát érzékeltetve Kulcsár védője, aki még azt sem zárta ki, hogy ügyfele esetében jogerőre emelkedhet az elsőfokú ítélet. A védő szerint a média is ártott az ügynek, idejekorán “ítéletet hirdetett”, féligazságai hergelték a közvéleményt, ami visszahatott a hatóságokra, eredménykényszert generált, ez pedig egy ilyen bonyolult, időigényes ügy megoldásának nem használt. Kulcsár védője a következő tárgyaláson folytatja perbeszédét, majd még tucatnyi ügyvédi felszólalás következik, azután a vádlottak utolsó szó jogán előadott felszólalásai, amelyek várhatóan októberben érnek véget. A törvényszék feltehetően novemberben hirdeti ki elsőfokú döntését.

Az ügyész néhány napja perbeszédében módosította a vádat és bizonyos cselekményeknél sikkasztás helyett vesztegetés megállapítását kérte. Az ügyész Kulcsár Attilára és négy társára indítványozott letöltendő szabadságvesztést, tíz vádlottra felfüggesztettet, köztük Rejtő E. Tiborra, a K and H Bank volt elnök-vezérigazgatójára és Forró Tamás újságíróra. E mellett a vádhatóság összességében milliárdos nagyságrendű vagyonelkobzást is kért a vádlottakra, ezen belül Kulcsár esetében 230 milliót, több másik vádlottra pedig 150-250 milliós nagyságrendűt. Az ügyészség szerint a teljes elkövetési érték, a jogosulatlanul forgatott pénzmennyiség összege több mint 23 milliárd forint, a kár pedig több mint 8 milliárd.

Kapcsolódó cikkek