A fiatalokat segítő programot javasol a Fidelitas

A fiatalokat segítő programot javasol a Fidelitas

Fiataloknak szóló lakhatási programot javasol a Fidelitas, amely azt is kezdeményezi, hogy minden egyetemen, főiskolán és kollégiumban legyen ingyenes wifi.

A terveket Böröcz László, a Fidesz ifjúsági társszervezetének elnöke és Szabó Krisztián alelnök ismertette hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

A lakhatási programról szólva Böröcz László – elsősorban a drasztikusan megemelkedett albérletárakra hivatkozva – kifejtette: úgynevezett “gólyaházakat” hoznának létre azoknak a felsőoktatási hallgatóknak, akik nem kapnak kollégiumi férőhelyet. Ezeket az ingatlanokat a kollégiumok mintájára alakítanák ki, és azok a hallgatók vehetnék igénybe – előre meghatározott időre, kedvező feltételekkel -, akiknek nincs teljes állásuk, legfeljebb részmunkaidőben dolgoznak.

Lakhatási javaslatuk másik része – folytatta -, hogy a már állással rendelkező felsőoktatási hallgatók, illetve a középiskola elvégzése után dolgozni kezdők kis alapterületű lakásokat, “fecskeházakat” vehessenek igénybe jóval a piaci ár alatt.

Mindennek finanszírozásról Böröcz László azt mondta, “nyilván ez nem egy olcsó dolog, hiszen komplett házakat kell építeni”, de a hazai mellé európai uniós forrásokat vagy akár magántőkét is bevonnának.

Az internet-hozzáférés szélesítésére vonatkozó Fidelitas-kezdeményezést Szabó Krisztián alelnök ismertette, közölve: azt javasolják, hogy minden magyarországi egyetemen, főiskolán és kollégiumban legyen ingyenes, szélessávú wifiszolgáltatás.

A programok további részleteit a folytatásban a kormányzattal és szakmai szervezetekkel közösen, velük egyeztetve szeretnék kidolgozni – mondták.