"Nincs akadálya a kártalanításnak"

"Nincs akadálya a kártalanításnak"

A Fidesz szerint a Quaestor-ügyfelek kártalanításához minden törvényi háttér adott.

A kormánypárti frakció így reagált arra, hogy az MSZP hétfőn arra kérte a Fideszt: támogassa a készfizető kezesség beemelését a Quaestor-törvénybe. A Fidesz-frakció az MTI-nek küldött közleményében úgy tájékoztatott, hogy október végéig a 31 113 Quaestor-károsultnak több mint 86 milliárd forint kártalanítási összeget fizettek ki. Szerintük azonban a baloldal és a Jobbik próbálta megakadályozni a kártalanítási törvények elfogadását.

A 6 millió forint fölött befektetők kártalanítását – folytatták – “egyedül a bankok akasztották meg” azzal, hogy beadvánnyal fordultak az Alkotmánybírósághoz (Ab), a testület pedig október végén vette napirendre az ügyet, de még nem hozott döntést.

A kormánypárt hangsúlyozta, a Quaestor-károsultak döntő részét már kártalanították vagy az több lépcsőben megtörténik, a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja pedig a fennmaradó kártalanítást is teljesíti majd, ha az Ab megállapítja, hogy a jogszabály nem sérti az alaptörvényt.

A szocialisták “most is csak kihasználják és megpróbálják félrevezetni a brókercsalások áldozatait”, miközben kormányzásuk idején soha senkit – így például sem a Baumag-, sem a Hajdú-Bét-ügy károsultjait – nem kártalanítottak – írta reagálásában a Fidesz-frakció.