Fotókiállítással gyűjtenek daganatos gyerekek átmeneti otthonára

Fotókiállítással gyűjtenek daganatos gyerekek átmeneti otthonára

A csontvelő-átültetésen átesett, tartós orvosi felügyeletet igénylő gyerekek és családjaik átmeneti otthonául szolgáló Démétér Ház működését és az ott gyógyuló betegek életét mutatja be Koszticsák Szilárdnak, az MTVA/MTI fotóriporterének csütörtökön a Szent László Kórházban nyíló Ilyen a box című kiállítása. A tárlattal a Démétér Ház új szárnyának felújítására gyűjtenek.

A Szent László Kórház Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs osztályán évente 45-50 gyermeken végeznek életmentő beavatkozást. Az csontvelő-átültetést követő két-három hetes sejtmentes időszakban a régi csontvelő már nem, az új még nem működik, így a betegek gyakorlatilag immunrendszer nélkül élnek. Ezt az időszakot egy steril, elkülönítő boxban töltik. A kiállításon látható több mint 30 fekete-fehér képből álló sorozat ezt az átmeneti életet mutatja be – mondta el Koszticsák Szilárd.

A gyerekeknek a lábadozás időszakában a lassan erősödő immunrendszer miatt gyakori orvosi ellenőrzésre van szükségük, ezért a kórház területén lévő Démétér Házba költöznek, ahol otthonos körülmények között tanulhatnak, játszhatnak és lehetnek együtt szüleikkel, ami fontos lelki támaszt jelent a gyógyulásukhoz.

“Van olyan szülő, aki késő estig vagy egész éjjel dolgozik, aztán buszra száll és több órát utazik, hogy a gyerekével lehessen. Mikor megkérdeztem, mikor alszik, elmondta, hogy utazás közben, hiszen valamiből élni is kell, de a gyerekét sem akarja magára hagyni. Nagyon nehéz sorsok ezek” – fejtette ki a fotós, aki több hónapot töltött az osztályon kezelt gyerekekkel és szüleikkel.

Bár Koszticsák Szilárd már számos alkalommal dolgozott háború sújtotta övezetben, úgy érezte, ennek a sorozatnak az elkészítése sok szempontból megrázóbb volt minden eddiginél. A képek elkészítésekor a tekintetekre összpontosított, mert úgy vélte, így lehet a leghitelesebben bemutatni a boxban zajló életet.

“Ezek a gyerekek hosszú hónapokat, van aki csaknem egy évet tölt ezen a helyen, ami nemcsak nekik, de családjaiknak is rettenetesen megterhelő. Azonban ha együtt lehet a család, az nagyban segítheti és gyorsíthatja a gyógyulást” – osztotta meg tapasztalatait a fotós.

Mint mondta, az osztályon határon túli betegeket is kezelnek, a Kárpát-medence számos pontjáról többen vannak olyanok, akikről otthon már lemondtak orvosaik. Itt azonban lehetőséget kapnak arra, hogy meggyógyuljanak és egészséges életet élhessenek. Kiemelte: a korszerű eljárásoknak köszönhetően ma már az itt kezelt fiatalok 85 százalékát sikerül meggyógyítani.

A 2006-ban épült Démétér Ház térítésmentes szállást biztosít a budapesti csontvelő-transzplantációs osztályon kezelt gyerekeknek és családtagjaiknak. A ház kilenc lakóegységből áll, ebből egy szobát a mozgássérültek igényei szerint, kettőt minikonyhával a csecsemők ellátásához szükséges követelmények szerint alakítottak ki. A házban közösségi terek, konyha, mosókonyha, tároló helyiségek szolgálják a gyerekek és a családok kényelmét, de kábeltévé, telefon és internet is van.

Nemrég lehetőség nyílt a Démétér Ház bővítésére, de legalább 100 millió forintra lenne szükség ahhoz, hogy a jelenleg romos állapotban lévő épület alkalmas legyen a családok és a transzplantáción átesett gyerekek rehabilitációjára.

A fotós elmondta: abban bíznak, hogy ezeken a képeken keresztül sikerül jobban bemutatni az itteni világot és azt, hogy ez a szellemiség, a családok közelsége mennyire meghatározza a gyógyulási arányt. Ha szélesebb közönség nyerhet betekintést az itt zajló életbe, talán bővülhet azoknak a köre is, akik segíteni tudnak, hogy ez a hely minél több családnak nyújthasson segítséget – fűzte hozzá.

A kiállítást Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész nyitja meg csütörtökön a leendő új épületszárnyban. A fotóriporter elmondta: terveik között szerepel az is, hogy a tárlatot vándorkiállítássá alakítsák és az ország több pontján bemutassák.