Két új, hazai fejlesztésű tűzoltóautót kapott a főváros

Két új, hazai fejlesztésű tűzoltóautót kapott a főváros

Két új, hazai fejlesztésű tűzoltóautót kapott a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A BM Heros Zrt. által gyártott járműveket, amelyek összesen 162 millió forintba kerültek, Tollár Tibor, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője adta át Varga Ferencnek, a fővárosi szervezet igazgatójának kedden, a fővárosi hivatásos és önkéntes tűzoltóság megalapításának 145., valamint a központi laktanya átadásának 120. évfordulója alkalmából rendezett konferencia előtt.

A két évforduló jelentőségét Tarlós István főpolgármester is méltatta. Kiemelte: a magyar fővárosban korábban volt hivatásos tűzoltóság, mint a svéd, a norvég vagy az olasz fővárosban. Ez gróf Széchenyi Ödönnek volt köszönhető, aki megalapította a hivatásos tűzoltóságot Budapesten 1870-ben.

Tarlós István hivatkozott egy a lakosság körében végzett felmérésre, amely szerint a legnagyobb bizalom a tűzoltókat övezi. Szólt a katasztrófavédelem új kihívásairól, és elmondta, a főváros a saját keretéből tavaly 36 millió, az idén pedig 24 millió forinttal támogatta a tűzoltóságot.

Tollár Tibor az egységesített katasztrófavédelmet – amely a tűz és katasztrófa elleni védelmet, valamint a polgári védelmet foglalja magában – hatékonyabbnak nevezte, mint amilyen a széttagolt szervezet volt. Mára a jogi háttér is megteremtődött, a legutóbb az idén hatályba lépett új országos tűzvédelmi szabályzat jelent meg, amely a megelőzésre helyezi a hangsúlyt.

A most átadott két új gépjárműfecskendőt Rajnai Attila, az állami tulajdonban lévő BM Heros Zrt. vezérigazgatója mutatta be. A cég Renault-alvázakra építette fel a tűzoltóautókat, amelyeknek 1500 literes víztartályuk van és LED-lámpák jelzik a víz mennyiségét. A fecskendők ultra magas nyomásúak, a vízhez habosító anyag adagolható és a berendezéseket számítógép vezérli.