"Át kell világítani a gyermekotthonokat!"

"Át kell világítani a gyermekotthonokat!"

Az LMP-s politikusok megdöbbentek, amikor meghallották, hogy egy budapesti gyermekotthonban súlyos visszaélések történhettek.

Az Origo írta meg, hogy az áldozatok beszámolói szerint 9-10, illetve 13-15 éves gyerekeket kényszerítettek szexre az otthon dolgozói. Az LMP az eset kapcsán írásbeli kérdésekkel fordul az emberi erőforrások miniszteréhez, a belügyminiszterhez és az alapvető jogok biztosához.

“Az LMP értetlenül áll az előtt, hogy a szóban forgó befogadó otthonban eddig zavartalanul folyó visszaélésekről az illetékes minisztérium a sajtóból értesült. Ugyanakkor az EMMI azonnali vizsgálata és a kilátásba helyezett felelősségre vonás nem elég: átfogó vizsgálatot kell indítani, rendszeres ellenőrzéseket kell folytatni a gyermekeket befogadó otthonokban, és meg kell erősíteni a jelzőrendszert.

Tudni szeretnénk, hogy az EMMI a konkrét eset kivizsgálásán túl milyen lépéseket tervez a visszaélések feltárása és megelőzése érdekében, tervezik-e a gyermekotthonok átvilágítását. A BM-től azt szeretnénk megtudni, indít-e belső vizsgálatot a hatósági intézkedés elmulasztásával kapcsolatos felelősségre vonás érdekében, miután a beszámolók szerint a bejelentéseket nem követték intézkedések. Az ombudsmantól pedig azt kérdezzük, hogy a gyermekjogok gyermekotthonokban történő érvényesülésével összefüggő korábbi vizsgálatai kapcsán felhívta-e az illetékes minisztereket intézkedések megtételére, illetve tervezi-e vizsgálat indítását” – fogalmazott Gál József a Lehet Más a Politika szóvivője.

Kapcsolódó cikkek