"Maradjanak otthon az emberek október 2-án!"

"Maradjanak otthon az emberek október 2-án!"

Ujhelyi IstvánAz MSZP arra kér mindenkit, hogy maradjon otthon az október 2-ai "gyűlöletnépszavazás" idején és ne asszisztáljon a Fidesz "gyűlöletkampányához". Ezt jelentette ki Ujhelyi István, a párt alelnöke vasárnap sajtótájékoztatón Budapesten.

Szerinte ugyanis a kormány azt kommunikálja, hogy ne csak a menekülteket, hanem Brüsszelt, az Európai Uniót is gyűlöljék a magyarok, vagyis előkészíti Magyarországnak az Európai Unióból történő kilépését.

Ujhelyi István azt kérdezte, miközben a magyar kormány itthon tízmilliárd forintot költött az uszításra, vajon foglalkozott-e azzal, ki védi meg a külföldön dolgozó magyar fiatalokat egy hasonló gyűlöletkampány esetén az atrocitásoktól? Az ellenzéki politikus, aki az Európai Parlament képviselője is, elmondta: a 28 tagállam politikusai megdöbbenve szemlélik a Magyarországon zajló eseményeket. Az EU központjából ugyanis úgy tűnik: a magyar kormány nem Brüsszelnek akar üzenni, hanem a kampány otthoni játszmákat, belpolitikai célokat szolgál.

“Onnan úgy tűnik, hogy a gyűlölet kormánya a gyűlölet kampányát folytatja” – fogalmazott a politikus.

Ennek kapcsán emlékeztetett arra: a Fidesz és a kormány másfél éve, akkor vette elő a “gyűlöletkártyát”, amikor népszerűsége mélypontján volt, amikor kiderült, hogy nem tud mit kezdeni az olyan rendszerekkel, mint az oktatás, vagy az egészségügy. Az alelnök a Brexitet megelőző kampánnyal hasonlította össze a magyarországi népszavazás előkészítését. Felidézte, hogy az Egyesült Királyságban “gyűlöletkufár politikusok” hergelték az embereket a külföldiek és az EU ellen.

Ennek pedig a Brexit mellett az lett a következménye, hogy csak a népszavazást követő egy hónapban hatezer gyűlölet-bűncselekményt követtek el a kampányban felhergelt brit fiatalok. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: sok jelzést kap arról, folyamatos atrocitások érik az Egyesült Királyságban dolgozó magyarokat is. Ez egy ahhoz hasonló gyűlöletkampány következménye, mint amit az Orbán-kormány folytat – közölte Ujhelyi István.