Alkotmánybíró-jelölő eseti bizottság megalakításáról dönthet a parlament

Alkotmánybíró-jelölő eseti bizottság megalakításáról dönthet a parlament

Háromnapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés a következő két hétben. A képviselők hétfőn megalakíthatják az Alkotmánybíróság tagjait jelölő eseti bizottságot, amely jelöléseket tehet a taláros testület négy hiányzó tagjának és elnökének személyére.

Az ülés hétfőn 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd várhatóan Hartyányi Jaroszlava ukrán és Ritter Imre német nemzetiségi szószóló is szót kér.

A parlament ezt követően választhatja meg az Alkotmánybíróság tagjait jelölő eseti bizottság tisztségviselőit és tagjait. A testület felállítása azért válhat szükségessé, mert az alaptörvény szerint 15 tagból álló Ab tavasszal 11 tagúra csökkent, az elnöki tisztség pedig jelenleg nem betöltött, jogköreit a Sulyok Tamás elnökhelyettes gyakorolja. Az új alkotmánybírók megválasztásához az összes országgyűlési képviselő kétharmadának támogatása szükséges, vagyis a sikeres szavazáshoz ellenzéki szavazatok is kellenek.

Ezt követően a képviselők két órán keresztül interpellálhatják a kormányt, majd azonnali kérdéseket tehetnek fel.

Az első ülésnap végén összevont vitát tartanak a magyar-bolgár barátság napjáról szóló határozati javaslatról, amelyet közösen jegyeznek fideszes, szocialista és jobbikos képviselők és akár már kedden el is fogadhatják.

A házelnök napirendi javaslata alapján kedden a fenti szavazáson kívül más előterjesztésről várhatóan nem kell dönteniük a képviselőknek, terítékre kerül ugyanakkor hét javaslat általános vitája. Tárgyalni kezdik például a belügyminiszter egységes elektronikus ügyintézési rendszer kialakításához szükséges javaslatairól, továbbá a Habsburg Ottó Alapítványról szóló kormánypárti kezdeményezésről.

A parlament ülése a következő hétfőn, kérdésekkel és azonnali kérdésekkel ér véget.