Új vezető került a gyermekotthon élére

Külső vezető veszi át hétfőtől a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon irányítását. Ezt közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) pénteken az MTI-vel.

A közleményben emlékeztettek, a gyermekotthonokat működtető Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság a gyermekvédelmi gyám jelzése alapján szeptember 23-án szerzett tudomást a gyermekotthonban történt szexuális zaklatás gyanújáról, és azonnal felfüggesztette állásából az intézmény igazgatóját, belső vizsgálatot rendelt el, illetve feljelentést tett a rendőrségen.

Kiemelték, hogy a gyermekvédelmi rendszer szigorításának köszönhetően 2014 óta a gyermekvédelmi gyámok olyan független szakemberek, akik azonnal intézkedhetnek a gyermekek érdekeit figyelembe véve, emellett a kormányhivatalok évente rendszeresen kötelezően ellenőrzik a gyermekvédelmi ellátórendszer működését. A gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények szigorú büntetését segíti, hogy a kormány kiemelten megszigorította az ilyen bűncselekmények büntetését a 2013-ban életbe lépett új büntető törvénykönyvben, amely szerint az ilyen bűncselekmény nem évül el – tették hozzá.


A minisztérium közleménye szerint ugyancsak a gyermekek érdekét szolgálja az a kormányzati törekvés, hogy a gyermekek ne tömeges, állami intézményekben legyenek elhelyezve, hanem minél nagyobb arányban nevelőszülőhöz, illetve családiasabb körülmények közé kerüljenek. Év végére a 12 év alatti gyermekek több mint 90 százalékát nevelőszülőknél helyezik el, és 2019-re befejeződik a magyar gyermekvédelem rendszerében az intézmények megújítása és kiváltása – tették hozzá.


Megjegyezték, hogy a gyermekvédelmi ellátórendszerben – nevelőotthonban, nevelőszülőknél – élő mintegy 23 000 gyermek közül minden negyedikkel vették fel a kapcsolatot a gyermekjogi képviselők az utóbbi másfél évben az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központon (OBDK) keresztül. 
Hangsúlyozták, hogy a kiszolgáltatott gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekményekkel szemben ezután is zéró toleranciát tanúsítanak. A feljelentést megtették, a rendőrséggel mindenben együttműködnek – írták.

Az RTL Klub szerda esti híradójában, majd a Házon kívül című műsorban sugárzott felvételen az intézet egyik volt lakója, egy 22 éves fiatal azt állította, a bicskei gyermekotthon igazgatója éveken keresztül molesztált több rábízott gyereket, neki négy éven keresztül volt intim viszonya vele. Egy másik fiú – aki szintén névvel és arccal vállalta a nyilatkozatot – a műsorban azt mondta, hogy 12 éves korától kezdve nyolc éven át volt szexuális kapcsolatban az igazgatóval, és nemcsak ők ketten áldozatok. A rendőrség a kereskedelmi televíziónak megerősítette, hogy nyomoznak az ügyben.

Kapcsolódó cikkek