Feketefoglalkoztatás miatt vádemelést javasol a NAV egy vegyipari cég vezetője ellen

Feketefoglalkoztatás miatt vádemelést javasol a NAV egy vegyipari cég vezetője ellen

Vádemelést javasol a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) annak a dunántúli vegyipari cégnek az ügyében, amelynek a dolgozói évekig feketén kapták fizetésük egy részét.

A NAV közleményében azt írta, az ügy gyanúsítottja több vegyipari céget is irányított, és bevett gyakorlat volt, hogy az alkalmazottak “hivatalos” illetményüket átutalással, feketebérüket és a túlórákért kapott összegeket pedig készpénzben kapták. A könyvelésbe csak az átutalással fizetett bérek kerültek, így a gyanúsított a zsebbe fizetett pénzekkel 67 millió forint járulékot és adót csalt el.

Az is kiderült, hogy a veszélyes hulladékot az üzem melletti területen ásták el, és a gyártás melléktermékét sem kezelték veszélyes hulladékként, nem jelentették be a környezetvédelmi hatóságnál. A vizsgálatok szerint a veszélyes anyagok miatt a föld olyan súlyosan károsodott, hogy természetes állapota már magától nem áll helyre, emiatt a cég irányítóját környezetkárosítás, a hulladékgazdálkodás megsértése és hamis magánokirat felhasználása miatt is gyanúsítottként hallgatták ki.

A gyanúsított mindezeken túl saját házának gondnokát és a család bébiszitterét is bejelentette a vegyipari céghez, és a cég kontójára fizette a bérüket, ezért hűtlen kezelés miatt is felelnie kell.

Az ügyben a NAV Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága költségvetési csalás, a számvitel rendjének megsértése, hamis magánokirat felhasználása, a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése, környezetkárosítás és hűtlen kezelés miatt javasolt vádemelést a Veszprémi Járási és Nyomozó Ügyészségnél. A pénzügyi nyomozók az okozott kár megtérülése érdekében csaknem kétszázmillió forint értékű vagyont zároltak.