Minden EU-tagállamnak be kell tartania kötelezettségeit

Minden EU-tagállamnak be kell tartania kötelezettségeit

A kormányszóvivő szerint fontos felhívni a figyelmet arra, hogy minden európai uniós tagállamnak be kell tartania a szabályokhoz, a schengeni és a dublini szerződéshez kapcsolódó kötelezettségeit.

Kovács Zoltán szerdán az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában azt mondta: a csütörtök-pénteki brüsszeli EU-csúcs előtt nem változott érdemben a helyzet, nem sikerült elérni, hogy levegyék napirendről a kötelező kvóták tervét, ami arra mutat, hogy felülről nyitott kötelező szétosztási rendszer jön létre.

A miniszterelnök nem könnyű feladata lesz, hogy ezt “megtorpedózza”, illetve felhívja a figyelmet: minden tagállamnak be kell tartania kötelezettségeit, de először is azokat, amelyek Schengenhez, Dublinhoz kapcsolódnak, és ne alkossanak olyan új mechanizmusokat, amelyek nem képesek kezelni a migrációs helyzetet – tette hozzá.

Arról, hogy Orbán Viktor kedden egyeztetett Molnár Gyulával, az MSZP elnökével, Kovács Zoltán azt mondta: a szocialista párt elzárkózott az alaptörvény-módosítás megtárgyalásától, amivel nemcsak önmagának mond ellent, “hanem a józan észnek is”, mert ez az ügy arról szól, miként védje meg magát az ország.

Azzal kapcsolatban pedig, hogy a kormányfő tárgyalt Vona Gáborral, a Jobbik elnökével is, aki a letelepedési kötvények megszüntetését kérte, a kormányszóvivő úgy reagált: a pártvezető próbál alkupozícióba kerülni, de amikor nemzeti ügyről van szó, ki kell derülnie, ki támogatja azt és ki támaszt feltételeket.

Kovács Zoltán a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta: ha a migrációs válság kezdete óta minden tagállam betartotta volna a szabályokat, akkor “máshol tartana Európa”.

Arra a kérdésre, hogy az alkotmánymódosítással kapcsolatban érkeztek-e hivatalos reakciók, úgy válaszolt: “visszafogott reakciókat” látott, ami “arra a bölcsességre utal, hogy 3,3 millió ember egyértelmű, egy irányba mutató akaratát nem lehet megkérdőjelezni”.

Azt az új egységet, ami ebben az ügyben kialakult, egyetlen uniós intézmény, politikus sem tagadhatja – hangoztatta.

Azzal kapcsolatban, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter keddi sajtótájékoztatóján elmondta: a közpénzek elköltésének szigorítására tesz javaslatot, Kovács Zoltán hozzátette: ha szükség van rá, a közbeszerzési szabályokat is tovább lehet szigorítani.

Arra a kérdésre, hogy Tarlós István, Budapest főpolgármestere azt mondta, az úgynevezett szuperkórház ügyében a kormánynak kell meghoznia a végső döntést, Kovács Zoltán közölte: megszületett a politikai döntés.

Meg kell lépni a budapestieknek szükséges kórházfejlesztéseket, és a kormány biztosítani fogja az ehhez szükséges forrásokat. A kelenföldi terület lehetőségeket is kínál, a szakmának kell megtennie az ezzel kapcsolatos javaslatokat – tette hozzá.