Adócsalók buktak le Nógrád megyében

Adócsalók buktak le Nógrád megyében

Negyvenmillió forintos csalással gyanúsítanak egy Nógrád megyei testvérpárt és még három embert. A pénzügyi nyomozók több mint hatvan helyszínen tartottak házkutatást, hogy összegyűjtsék a bizonyítékokat. Erről tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) észak-magyarországi bűnügyi igazgatóságának sajtóreferense csütörtökön az MTI-t.

Kovács Dorina közölte: a testvérek az érdekeltségükbe tartozó külföldi cégek nevére vásároltak nagy értékű autókat, amelyeket aztán strómanok vezette magyar cégeknek adtak tovább, végül pedig a járművek többségét nagy haszonnal eladták.

A sok cég közbeiktatásának célja minden bizonnyal az áfafizetés elkerülése volt – tette hozzá.

Tíz autó többszöri eladása révén több mint negyvenmillió forint adóhiányt okoztak az államkasszának. A testvérpár idősebb tagja emellett a család román cégének bankszámlájáról ötvenmillió forintot költött magára, ezért sikkasztás bűntette miatt is felelnie kell.

A testvéreket és a cégek ügyvezetőit költségvetési csalás gyanújával hallgatták ki a pénzügyi nyomozók. Az akcióban lefoglaltak két luxusautót több mint ötvenmillió forint értékben, csaknem hárommillió forint készpénzt és egy széfnyi arany ékszert, hogy az okozott kár megtérüljön.