"A kormány visszakozott a rabszolgatörvény ügyében"

"A kormány visszakozott a rabszolgatörvény ügyében"

Schmuck ErzsébetSchmuck ErzsébetA LMP arról beszélt, hogy a Gazdasági bizottság a tegnapi ülésen visszavonta a munkavállalók kiszolgáltatottságát tovább fokozó "sunyi módon" benyújtott törvényjavaslatot.

“A sunyi módon benyújtott és az autóipari lobbi megrendelésére készült törvényjavaslat azonban megmutatta, hogy mennyire is gondolja komolyan a kormány a multiellenes harcot, a béremelés melletti szóbeli elköteleződést és a családbarát propagandát. Az LMP szerint rabszolgamunka helyett béremelésre, igazságos adórendszerre és egy munkavállaló-és családbarát Munka törvénykönyvére volna szükség.
 
Az LMP szerint siker, hogy a Gazdasági bizottság tegnapi ülésén visszavonta a munkavállalók kizsákmányolását tovább növelő javaslatot. Bánki Erik, a gyáva, a visszavonásról hozott döntésnél már nem volt jelen, miközben bizottsági elnökként ő volt az, aki engedve a multik nyomásának, egy olyan javaslatot akart alattomos módon átnyomni a parlamenten, ami a három éves munkaidőkeret lehetővé tételével gyakorlatilag megfosztotta volna a munkavállalókat a túlórapénztől, és törvényesítette volna az akár 30 napos megszakítás nélküli munkát. 

Az LMP szerint a javaslattal a kormány immár sokadszorra bizonyította, hogy a munkavállalókkal szemben a multinacionális vállalatok oldalán áll. Miközben a bérválság miatt tömeges a munkaerő-kivándorlás és a munkaerőhiány, a kormány tovább akarta csökkenteni a béreket és növelni a dolgozók leterheltségét. Az LMP szerint általános és jelentős béremelésre, igazságos adórendszerre és egy új Munka törvénykönyvére volna szükség” – fogalmazott Schmuck Erzsébet, a párt frakcióvezető-helyettese.