Az MSZP szerint Orbán Viktor "megtizedeli Magyarországot"

Az MSZP szerint Orbán Viktor "megtizedeli Magyarországot"

Bangóné Borbély IldikóBangóné Borbély Ildikó, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, bár a miniszterelnök tíz év alatt egymillió új munkahelyet ígért, ezt nem váltja be, sőt "ha így haladunk", nyolc év alatt egymillióan hagyják el az országot "a Fidesz bűnei miatt".

A dolgozók “elmenekülnek”: eddig mintegy hatszázezren tettek így, és a Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Kutatóintézet elemzése alapján a következő években további csaknem négyszázezren tervezik a kivándorlást a nagyobbik kormánypárt politikája miatt – mondta. A kabinet tehát “megtizedeli Magyarországot”, az itthon maradó elesetteket pedig magukra hagyja – értékelt a szocialista képviselő.

Úgy fogalmazott, hogy a 2018-as költségvetést a Fidesz dicséri, mindenki más azonban menekül a dokumentum elől. Feltette a kérdést: ha a munkából élők költségvetéséről van szó, mi a helyzet a munkanélküliekkel, a nyugdíjasokkal, a gyermekekkel. Az MSZP szerint a nagyobbik kormánypárt maga ismeri be, hogy a dokumentum kirekeszt mintegy hatmillió embert, holott Magyarország egészére kellene vonatkoznia.

Ugyanakkor még az sem igaz teljesen, hogy a munkából élőké a költségvetés, valójában az igazságtalanságé és a korrupcióé – folytatta. Beletervezték Mészáros Lőrinc “következő 100 milliárdját”, amit “Orbán Viktornak és családjának gyűjtöget strómanként”.

Az MSZP ebbe nem törődik bele, ezért 258 milliárd forint átcsoportosítását kezdeményezte a szociális és családtámogatások területén – hangsúlyozta Bangóné Borbély Ildikó. Közölte, egyebek mellett 35 százalékkal emelnék a családi pótlék és a gyermekgondozási ellátások összegét. A rászoruló gyermekek iskolai szünidei étkeztetésére fordított forrás 50 százalékos növelését indítványozták.

A bevezetendő kivételes rokkantsági ellátásra szánt keretet 150 millió helyett 1 milliárd forintban határoznák meg, a szociális tűzifa finanszírozására 3 milliárd helyett 6 milliárdot nyújtanának. Megdupláznák a közgyógyellátás és más szociális juttatások összegét is, míg az ápolási díjat 80 százalékkal emelnék. A lakhatási szegénység csökkentése érdekében egy 30 milliárdos módosító javaslatot adtak be – sorolta.

Az MSZP minden kezdeményezése a magyar családok segítésére irányul – hangoztatta, hozzátéve: van pénz a költségvetésben, csak a megfelelő célokra kellene fordítani.

Kapcsolódó cikkek