A szocialistáknál a buszbeszerzés van napirenden

A szocialistáknál a buszbeszerzés van napirenden

Tavaly november óta nyomoznak a pécsi buszbeszerzés ügyében. Ezt mondta Szakács László, az MSZP frakcióvezető-helyettese Polt Péter legfőbb ügyész írásbeli kérdésre adott válaszára hivatkozva kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Szakács László elmondta, nem azért nyomoznak, mert a magyar hatóságok észrevették volna, hogy valami tennivalójuk van az ügyben, az eljárás a holland nyomozó hatóságok jelzése után indult. Felidézte, a buszokat beszerző Tüke Busz Zrt.-hez közérdekű adatigényléssel fordult, de a cég nem adta ki a kért adatokat. Hozzátette: pert indított, hogy kiderüljön, mi alapján került 3,5 milliárd forintba az a buszbeszerzés, amelyre korábban 2,8 milliárd forintos ajánlatot is kapott Pécs.

Szakács László kifejtette: a Volvo Hungária Kft. 2014 decemberében kereste meg a baranyai megyeszékhelyet 115 használt hollandiai busz beszerzése miatt 2,8 milliárd forint értékben. Majd “kifürkészhetetlen okokból” 2015 februárjában 3,5 milliárd forintra írták ki a közbeszerzését – mondta az ellenzéki politikus, megjegyezve, hogy Pécs egy közvetítőcéget is igénybe vett az ügylethez.

Szakács László azt firtatta, miért kellett bevonni egy közvetítőcéget. Mit tudtak erről az ügyletről a pécsi politikusok? – kérdezte. Majd arra szólította fel Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármestert és a város két fideszes országgyűlési képviselőjét, Csizi Pétert és Hoppál Pétert, hogy tisztázzák magukat. Polt Péternek az Országgyűlés honlapján olvasható válaszából kiderül: különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének a gyanúja miatt nyomoz a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság.

Szakács László a sajtótájékoztatón együttérzését fejezte ki a manchesteri robbantásban meghalt emberek családjának. Közölte, nem győzhet az a gyáva ideológia, amely úgy próbál győzni, hogy fiatalokat támad meg. Ezt el kell ítélni és meg kell akadályozni, hogy a jövőben ilyen megtörténhessen – tette hozzá.