"Elvtelen a magyar kormány külpolitikája"

"Elvtelen a magyar kormány külpolitikája"

Az LMP megengedhetetlennek és Magyarország számára károsnak tartja, hogy a kormány ahelyett, hogy az Európai Unió védelmi és közös külpolitikájának erősítésére törekedne, egyre inkább katonai diktátorokat és emberi jogokat lábbal tiprókat fogad. Így reagált az ellenzéki párt elnökségi tagja arra, hogy hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök tárgyalt a hivatalos látogatáson Budapesten tartózkodó Abdel-Fattáh esz-Szíszi, egyiptomi elnökkel.

Ungár Péter, az LMP országos elnökségének tagja úgy vélte, nemcsak az a baj ezzel a látogatással, hogy elvtelen a magyar külpolitika, hanem az is, hogy ezek “béna dolgok”, amelyek miatt Magyarország nem fog pénzhez jutni.

Érthetetlennek tartotta a látogatással kapcsolatos kormányzati “sunnyogást”, szerinte az ország külpolitikája nem Orbán Viktor személyes utazási naptáráról kellene, hogy szóljon, hanem arról, hogy Magyarország milyen szövetségi rendszerben politizál. Feltette a kérdést, hogy az izraeli miniszterelnök közelgő magyarországi látogatása hogyan viszonyul ahhoz az “eklektikus” magyar külpolitikához, amelyben az elmúlt időszakban volt iráni atommegállapodás, törökországi látogatás és találkozás az egyiptomi elnökkel.

A Jobbik köztársasági elnökkel szemben kezdeményezett megfosztási eljárásáról kérdésre válaszolva Ungár Péter elmondta, nem kaptak felkérést a Jobbik-frakciótól az ügyben, de ha ez megtörténik, akkor az elnökség dönt majd arról, hogy támogassák-e a kezdeményezést. 

Hangsúlyozta: Áder János “nem most vesztette el köztársasági elnök jellegét”, de az a szomorú, hogy Jobbik csak akkor jött rá erre, amikor saját érdekei sérültek. Ezzel együtt az LMP egyetért azzal, hogy a plakáttörvény alaptörvény-ellenes, és nem lett volna szabad aláírnia az államfőnek – tette hozzá.